1. De ‘ik heb deze reis aan papa te danken’-backpacker

Dit zijn de mensen die zeggen dat ze op wereldreis gaan om wat van de wereld te zien, maar ondertussen in de meest luxe hotels overnachten. Prima, menig student is hier best jaloers op. Maar als je dingen als de jacuzzi met uitzicht op het strand van Bali en de duurste clubs op Ibiza als ‘cultuursnuiven’ ziet, mag jij jezelf geen echte backpacker noemen. En die blaren op hun voeten? Die zijn van de slechte schoenen die ze droegen tijdens het lopen naar de taxi of bus. Want zeg nou zelf, je gaat toch niet lopen met zo’n zware tas... En altijd blijven onthouden jongens: zet álles op Instagram of Facebook. Want daar gaat het tenslotte om, iedereen moet zien hoe geweldig je het hebt en hoe avontuurlijk je bent.

2. De backpacker met de hele ANWB op zijn rug

De ANWB heeft een groot aanbod aan kampeerspullen in het assortiment, iets voor elke vakantie. Sommige backpackers snappen dit alleen niet zo goed, en menen dat alles in hun tas past. De rits past nog net dicht, en overal op de tas zitten extra spullen aan haakjes vastgemaakt. Handig natuurlijk, zoveel spullen. De kans dat je je ergens in Rusland bedenkt dat je dat ene zalfje vergeten bent is bij deze mensen heel klein. Maar als je dat zalfje nou net helemaal onderin je rugzak hebt liggen, dan ziet het leven er toch net even iets minder rooskleurig uit. Vaak zijn dit dan van die iets oudere stelletjes, die het leven samen opnieuw uit willen vinden. Met van die geweldige buideltasjes, in dezelfde kleur natuurlijk. Samen gaan ze de wereld tegemoet, terwijl ze hun landkaart van twee meter tevoorschijn toveren.

3. De ‘ervaren’ reiziger

Deze types hoor je overal bovenuit, want ze delen hun verhaal met liefde. Heb je plannen om te gaan backpacken, maar twijfel je ergens over? Geen zorgen, gewoon met deze mensen gaan reizen. Zij weten namelijk álles. Van tevoren hebben ze genoeg hulp aangeboden gekregen, maar dit met een arrogant lachje afgeslagen. “Vraag je dat nou aan mij? Je denkt serieus dat ik dat niet weet? Je weet toch nog wel die ene keer toen ik -” Nee, stop. We willen je verhaal niet horen. En als je dan straks ergens in Afrika toch op de een of andere manier niet meer weet hoe je nou makkelijk vuur maakte, dan lachen we je met een arrogant lachje uit. Prutsers.

4. De backpack-dummie

Van die mensen in het leven die nergens goed in zijn, en dan op de een of andere manier denken dat ze wel goed zijn in backpacken. Niemand weet waarom, zij zelf meestal ook niet als je ze het vraagt. Ze hebben niks bij zich, en zien het allemaal vanzelf wel. Dummies denken namelijk nergens over na. En als ze dan wel nadenken over wat ze inpakken, pakken ze net de verkeerde dingen in. Zoveel warme broeken en truien, dat ze geen plek meer overhebben voor een extra paar sokken. Of een landkaart kopen van Austria terwijl je twee maanden naar Australië gaat. Laat staan een extra paar batterijen voor je zaklamp, die niet her-oplaadbaar is. Gelukkig komen deze backpackers na een maand meestal weer huilend naar huis, of spreek je ze in tranen via Skype.

5. De zeurpiet

‘Ik haat mijn leven. Dus ik denk dat dat dan beter gaat worden als ik met een rugzak van 15 kilo mijn voeten kapot ga lopen.’ Dit zijn de gedachten van de mensen die alleen maar problemen hebben. Dus gaan ze er maar tussenuit, om al hun zorgen weer te vergeten. Dit valt alleen vies tegen wanneer ze erachter komen dat backpacken behoorlijk zwaar kan zijn. Dan heb je namelijk niemand om tegenaan te zeuren, behalve jezelf. Ook geen Facebook, om iedereen lastig te vallen met je zware leven. Dus daar lig je dan ’s avonds in je hostel, omringd door allemaal mensen die jouw geklaag niet willen horen.

Beeld: Pixabay/Johan1127