1. De onzichtbare huisbaas

Je bent door je huisgenoten uitgekozen na de hospiteeravond, je contract heeft hij per mail gestuurd en de sleutels heb je van je voorganger gekregen. Het enige dat je eigenlijk van hem kent is zijn rekeningnummer waarop je braaf elke maand de huur stort. 

2. De klusjesman

Is er iets kapot? Dan staat deze beste man binnen no-time op de stoep om de boel te fixen. Een klusbedrijf inschakelen? Geen denken aan! Heel fijn dat hij alles wil repareren natuurlijk, maar het wordt er niet altijd beter van…

3. De hospita

Vaak een wat oudere vrouw die ruimte over had en besloot dat te verhuren. Ze komt vaak langs voor een kop thee en heeft het ook liever niet als je logees hebt. Ze is heel lief, maar soms iets té bemoeizuchtig.

4. De chille huisbaas

De droom van iedereen die op kamers woont! Hij laat het altijd van te voren weten als hij langs wil komen (wat hij sowieso niet vaak doet). En als er iets kapot is, kan je hem met een gerust hart bellen en zorgt hij er snel voor dat het door een van z’n mannetjes gemaakt wordt. Ook aan absurde verhogingen of gesjoemel met servicekosten doet deze man niet.

5. De huisjesmelker

Hij is er als de kippen bij als je je huur ook maar een dag te laat betaalt, die lekkende kraan of kapotte verwarming zal hij niet snel (of nooit) repareren en zodra hij de huur kan verhogen, zal hij dat meten doen! Je betaalt dan ook veel te veel voor het crappy huis waar je in woont.

Denk je slachtoffer zijn van bijvoorbeeld de huisjesmelker? Ga dan met je in gesprek voor huurverlaging. Wat tips:

  • Check via het Puntensysteem of je daadwerkelijk teveel betaalt.
  • Schrijf van te voren op wat je wil zeggen.
  • Blijf rustig en vriendelijk en kom met goede argumenten.
  • Laat je niet bang maken! Jouw huisbaas mag jou niet zomaar op straat zetten omdat je huurverlaging wil.
  • Worden jullie het echt niet eens? Schakel dan de Huurcommissie in.

Dit artikel is een samenwerking tussen Studenten.net en Wegwijs Met Je Huurprijs.