1. Ga slapen

Neem een groot kussen mee waarin je hoofd lekker weg kan zakken. Bedek jezelf met een zelf meegenomen dekentje en vergeet de wereld om je heen. Vergeet dat je in de bus zit en droom van de uiteindelijke bestemming. Dit is niet alleen de manier waarop de reis het snelst voorbij is, je komt ook nog eens (min of meer) uitgerust aan op je bestemming. Dit betekent dat je vrijwel meteen de pistes kunt gaan verkennen!

2. Houd jezelf bezig

Tijdens deze lange reis moet je ervoor zorgen dat de tijd voorbij vliegt. Hoe doe je dat? Nou, door jezelf bezig te houden. Zet je iPod voor vertrek vol met de leukste muziek. Zo heb je de hele reis wat te luisteren. Ben je de muziek zat, dan pak je een spannend boek uit je tas. Door de spanning zit je, voor zover het kan, op het puntje van je stoel en zul je moeite hebben om het boek neer te leggen. Ook kun je kiezen voor een tijdschrift. Deel de seksschandalen in de Story met je medereizigers. Zij zullen er vast van opkijken.

3. Speel een spelletje (of tien)

Een andere manier om jezelf en anderen te vermaken is het spelen van spelletjes. Neem een stok kaarten mee en ga eindeloos kaarten. Verliezers zullen revanche willen nemen, waardoor er geen eind aan komt. Ook zijn er talloze minispelletjes te koop. Ze zijn makkelijk mee te nemen, duren vaak wat langer en zijn meestal net iets interessanter. Ga bijvoorbeeld een potje schaken of haal 'Mens-Erger-Je-Niet' tevoorschijn.

Een ander simpel maar erg leuk spel is 'Wie ben ik?'. Hierbij plak je post-its op je voorhoofd, waarna jij moet raden wie je bent door vragen te stellen aan de rest van de spelers. Doordat je het met een grote groep kunt doen en het spel vaak voor grappige taferelen kan zorgen, kun je er prima de tijd mee doden. Vergeet dus niet post-its mee te nemen!

4. Knoop lange gesprekken aan

Een beetje socializen is nooit weg. Zo leer je je medereizigers kennen en vliegt de tijd voorbij! Ga bij het instappen van de bus dichtbij mensen zitten die wel in zijn voor een praatje. Zo voorkom je dat je straks omringd wordt door mensen met grote kussens, dekentjes en gesnurk.

5. Foto’s maken

Neem je foto- of videocamera mee de bus in. Pruts er een beetje mee en leer het apparaat op deze manier helemaal kennen. Maak foto’s van medereizigers die liggen te slapen of die net een rare houding aannemen – een echte sfeerimpressie van de reis. Wat je ook kunt doen is een heuse fotoshoot organiseren in de bus. Zo blijf je in ieder geval bezig.