1. Ga bij jezelf na wat je echt wilt

Natuurlijk kan je op alles gaan reageren, maar je helpt jezelf enorm als je nagaat welke stages je écht interessant lijken. Bedenk daarom vooraf wat voor soort bedrijven je aantrekt en wat je wilt leren tijdens je stage. 

 

2. Check de eisen van je opleiding

Als je gaat zoeken naar een stage is het handig om te weten waar deze stage aan moet voldoen. Vaak heeft je opleiding een aantal eisen opgesteld, bijvoorbeeld over de inhoud van de werkzaamheden als stagiair. Daarnaast mag je niet zomaar bij elk bedrijf stage lopen. De ene opleiding of onderwijsinstelling is hier strenger in dan de andere dus check dit vooraf goed! Vaak kun je deze informatie vinden binnen de opleiding maar benader anders degene die verantwoordelijk is voor stages binnen jouw faculteit.

 

3. Vacatures zoeken

Ga online op zoek via bijvoorbeeld mediastages.nl (voor stages in de media) of stageplaza.nl (algemene website voor stages). Of bekijk websites van bedrijven die jou aanspreken, wie weet hebben ze een vacature openstaan! Daarnaast heeft elke opleiding vaak ook nog de old-school stagemap op school liggen waar je stages in kunt vinden die andere studenten eerder hebben gelopen. Bijkomend voordeel: deze zijn vaak al goedgekeurd door je opleiding.

 

4. Je eigen on- en offline netwerk

Soms heb je het gevoel dat je alle bestaande vacatures al gezien hebt. Laat daarom je omgeving weten dat je op zoek bent naar een stage! Via via kom je soms hele andere dingen tegen en op deze manier kan je makkelijker bij een bedrijf naar binnen komen. Heel soms wordt er zelfs speciaal een stageplek gecreëerd voor iemand als er een match tussen student en bedrijf is. Deel dus een berichtje op Facebook maar vooral op LinkedIn waarin je vertelt dat je op zoek bent naar een stage. Of doe een open sollicitatie bij een bedrijf dat je interessant lijkt!

 

5. De basis is belangrijk! 

Het klinkt afgezaagd, maar een goed verzorgd CV en een nette motivatiebrief zijn echt een must. Probeer op te vallen door je bijzondere en goede eigenschappen te beschrijven maar wees wel realistisch en geef ook aan wat je graag wilt leren tijdens de stage. Zorg daarnaast dat je online accounts netjes onderhouden zijn. Heb je alleen een LinkedIn-account omdat het vak SLB je dat verplicht? Dan is het toch echt even tijd om daar wat aandacht aan te besteden. Houd het compact (niet elk bijbaantje hoef je te vermelden) maar wel up to date!