Die andere reizigers brengen ook de nodige overlast met zich mee, daarom 5 tips om jouw logeerpartij een hostel zo aangenaam mogelijk te maken.

1. Oordoppen zijn je beste vriend

Het grootste voordeel van slapen in een hostel is natuurlijk de lagere prijs in vergelijking met een privékamer, het grootste nadeel is alleen dat je de kamer moet delen. Snurkende of dronken kamergenoten dragen helaas niet bij aan een goede nachtrust – net als vroege vogels die 7 uur s ochtends een mooie tijd vinden om op te staan. Oordoppen zijn daarom in een hostel je beste vriend, op deze manier kun je jezelf nog enigszins afsluiten van alle geluiden om je heen.

2. Vergeet je slippers niet

Hostels staan over het algemeen niet bekend om de uitstekende hygiëne. Ook al ruikt het hele gebouw naar chloor en ziet het er op het eerste oog schoon uit, vergeet niet dat hier dagelijks tientallen mensen rondlopen en gebruikmaken van de badkamer en keuken. Mocht je geen interesse hebben in een voetschimmel of andere ongemakken, vergeet dan vooral je slippers niet in te pakken.

3. Wees lief voor je kamergenoten

Doe jezelf een plezier en houd je kamergenoten te vriend. Dit houdt in dat je na een avondje stappen niet met een lichtdisco en muziek van Jan Smit afsluit op de gedeelde kamer. Zorg dat de afterparty ergens anders plaatsvindt en laat je kamergenoten lekker doorslapen, dan doen ze dit hopelijk ook bij jou als jij de day after met een flinke kater op bed ligt. Ook seksen op een slaapzaal of voordringen in de doucherij zijn dingen waar je geen vrienden mee maakt.

4. Let op je spullen

Aangezien je met mensen op een kamer slaapt die je niet kent is het verstandig om goed op je spullen te letten. Gelukkig kun je bij veel hostels een kluisje huren. Daarnaast kun je altijd zelf nog een klein hangslotje meenemen om je koffer of backpack te beveiligen tegen nieuwsgierige kamergenoten. Je de hele tijd druk maken of je spullen er bij terugkomst nog zijn, draagt namelijk niet bij aan een ontspannen vakantiegevoel.

5. Stel je verwachtingen bij

Ben je een vijfsterrenhotel gewend en houd je niet van delen? Misschien doe je er dan goed aan om het slapen in een hostel bij voorbaat al te vermijden. Wanneer je een kamer in een hostel boekt krijg je er namelijk gegarandeerd heel wat extraatjes bij. Met een beetje pech word je getrakteerd op een live seksshow, vieze douches en raakt je eten uit de gedeelde koelkast vermist. Stel daarom je verwachtingen bij en bedenk dat het allemaal maar tijdelijk is. Voor je het weet zit je reis er op en lig je weer veilig en vertrouwd in je eigen bed.