Zelf vond ik het schrijven van essays altijd leuk om te doen. Als het onderwerp een beetje in mijn straatje van interesses ligt, dan kan ik er doorgaans wel iets moois van maken. Ik heb dan ook een aantal minder voor de hand liggende tips die jou kunnen helpen bij het schrijven van een scriptie of essay.

 

1. Probeer je onderwerp oprecht leuk te vinden

Klinkt makkelijker dan het is. Soms moet je je inschrijven voor bepaalde onderwerpen en ben je te laat en zit je met iets wat je totaal niet interesseert. Of krijg je een onderwerp toebedeeld door de docent waar zelfs je studievriend/übernerd zich nog niet warm voor kan maken. Probeer het onderwerp voor jezelf toegankelijker te maken door het te benaderen als iets waar je dan later even mooi over mee kan praten. Zo doe ik het tenminste, ik probeer er een positieve draai aan te geven. 

 

2. Pas op voor plagiaat

Dé valkuil voor academisch Nederland: plagiaat. Ik ben er zelf al eens onbewust ingetuind en daarom deel ik deze tip graag met jullie. Refereer naar elk half woord dat je gebruikt uit andere onderzoeken en artikelen, hoe klein het ook mag zijn. Neem informatie uit andere bronnen ook niet letterlijk over. Stukken kopiëren omdat het in andere woorden bijna niet te schrijven valt mag, maar probeer waar mogelijk de informatie in je eigen woorden om te zetten.

 

3. Laat iemand anders jouw werk controleren

Als je een aantal pagina’s volgepropt hebt met woorden en je besluit je werk te controleren, dan is de kans groot dat je er een aantal overduidelijke stijl- en spellingsfouten niet uithaalt. Dat komt omdat je je werk tijdens het schrijven al heel vaak doorleest en je daardoor minder goed in staat bent om achteraf de foutjes nog te ontdekken. Als je stukjes herschrijft of zinnen verandert, blijven er soms zinsconstructies staan die er niet meer thuis horen. Ook daar lees je heel makkelijk overheen, jij weet immers wat er moet staan. Als je iemand anders (een vriend, familielid of huisgenoot) het stuk even laat doorlezen, dan pikt diegene de foutjes er moeiteloos uit. Voor die persoon een kleine moeite, voor jou een punt bovenop je eindcijfer.

 

4. Schrijf niet aan één stuk door

Precies zoals ik het zeg, schrijf niet urenlang stoïcijns door. Iedereen is op den duur door zijn concentratie heen en dan moet je weer even opladen. Ga je wel dwars door met schrijven, dan verlies je je bewustzijn van wat je precies opschrijft. Dan verschijnen er zinloze lappen tekst op papier waarvan de samenhang en relevantie steeds minder sterk zijn. Ik neem ongeveer elke 45 minuten een kwartiertje afstand van een beeldscherm, en daarna kan ik er weer even tegenaan.

 

5. Begin ruim op tijd

Iedereen waarschuwt je ervoor, iedereen claimt het te doen maar niemand doet het: op tijd beginnen. Voortbordurend op de vorige tip, zorgt op tijd beginnen ervoor dat je niet aan één stuk door hóeft te werken. Splits het werk op over meerdere dagen en wissel het af met andere (studie-) verplichtingen, en je zal merken dat je een stuk rustiger en gestructureerder werkt.

 

Meer van Rick