1. Durf in het diepe te springen

Aan het begin van je studententijd is alles nieuw en spannend. Veel van je vrienden zullen elders gaan studeren of andere studies gaan volgen. Zorg dus dat je je vanaf het begin open opstelt en gretig mensen aanspreekt om zo nieuwe contacten en hopelijk nieuwe vriendschappen te maken. Dit klinkt misschien eng, maar vergeet niet dat tijdens het allereerste college, iedereen om je heen in hetzelfde schuitje zit als jij.

 

2. Het ja-woord

Zeg altijd ja tegen uitnodigingen voor feesten, uitstapjes en andere dingen waar je vrienden mee op de proppen komen. Het studentenleven is voor een groot deel zoveel mogelijk dingen meemaken en dat lukt niet als je overal nee op zegt. Kun je écht niet? Zeg dan: ‘Misschien, ik laat het nog weten’. Uiteindelijk ga je niet, maar je komt in ieder geval niet bekend te staan als een saaie nee-zegger. Speel deze kaart ook niet te vaak, want dan word je een sjaak-afhaak.

 

3. Doe eens gek!

Nadenken doe je tijdens het studeren wel genoeg, maar buiten de collegezalen zul je deze menselijke eigenschap even wat vaker uit moeten zetten. Van te veel nadenken ga je twijfelen en mis je misschien allerlei leuke dingen om mee te maken. Laat je impulsen gewoon eens lekker hun gang gaan en laat je niet belemmeren. Of het nou gaat om het doen van boodschappen, het wel of niet aanspreken van een leuke meid of jongen in de kroeg of het volgen van een of andere excentrieke cursus. Doe eens gek!

 

4. Het is niet erg om te lenen

Oké, dit is een gevoelig onderwerp, want lenen is eng en studeren is duur. Maaarrr, het is helemaal niet erg om bij te lenen, zeker wanneer je ouders niet (veel) kunnen bijspringen. Zorg er wel voor dat jouw geleende geld niet voornamelijk gebruikt wordt om meer te stappen of shoppen. Aan de andere kant kan het ook geen kwaad om iets bij te lenen om jouw leven net ietsje comfortabeler te maken. Want van je studentenleven moet je zorgeloos kunnen genieten. En een beetje studieschuld kan later met een hbo- of wo-diploma écht wel terugbetaald worden.

 

5. Niet te snel afstuderen

De overheid hijgt je tegenwoordig in je nek en het is ook absoluut een aanrader om je propedeuse (je eerste jaar) ook daadwerkelijk in één jaar te halen. Zodra die horde genomen is, kun je het best wat rustiger aan gaan doen. Je moet tenslotte genieten van je studententijd. Zodra je het diploma op zak hebt en je begint aan een fulltime baan, dan is het gedaan met de pret. Het heeft geen verdere gevolgen wanneer jouw studie iets uitloopt, behalve dan het geld dat je jaarlijks kwijt bent aan collegegeld. Dus, geniet ervan zo lang het kan - en zolang je het kan betalen!