Tip 1: vraag het anderen!

Het is best lastig om te bedenken wat je in jouw introductietekst wil vertellen. Waar begin je? Wat zijn jouw kwaliteiten? Vraag daarom aan vijf vrienden of familieleden of ze jou in vijf woorden kunnen omschrijven. Verzamel alle antwoorden. Wat valt op? Komen er veel woorden overeen? Herken je jezelf daarin? Dit helpt je nadenken over wie jij als persoon bent én hoe je overkomt op anderen. Heel handig als input voor jouw introductietekst dus!

Tip 2: golden circle

Ken je de golden circle van Simon Sinek al? Dit model helpt bij het onderscheiden van jezelf. Het begint bij de ‘why’: wáárom doe je iets? Het is heel belangrijk om dit te weten. Vraag jezelf daarom eens wat jij belangrijk vindt in het leven en waar je gelukkig van wordt. Schrijf de dingen op die jou het eerst te binnen schieten.

Tip 3: hoe?

De volgende stap in de golden circle van Simon Sinek, is de ‘how’. Hoe ga je de doelen in jouw leven bereiken? Wat zijn jouw goede eigenschappen en kwaliteiten? Welke ga je inzetten om jouw doelen te bereiken én hoe ga je ze inzetten? Vergeet niet jouw antwoorden van tip 1 hierbij te betrekken!

Tip 4: wat? 

De laatste stap in de golden circle is de ‘what’. Wat wil je doen om jouw doelen te bereiken? Welke stappen moet je daarvoor zetten? En wie of wat heb je daarvoor nodig? Werk dit zo goed mogelijk uit en gebruik voorbeelden. Hoe beter je dit uitwerkt, hoe makkelijker het is om jouw doelen straks te bereiken!

Tip 5: schrijven!

Nu kan je eindelijk je introductietekst gaan schrijven. Met de input van vrienden en familie én de golden circle staat die introductietekst zo op papier! Beschrijf dus jouw why, how, what, benoem 2 of 3 goede eigenschappen én gebruik daarbij een voorbeeld. Wees niet té enthousiast in je woordenaantal; de ideale introductietekst bestaat uit minimaal vier en maximaal acht regels. En last but not least: feedback! Vraag anderen wat ze van jouw tekst vinden en of ze jou erin herkennen. 

Meer tips nodig?
Ook weten waar de rest van je cv aan moet voldoen? Of wil je je motivatiebrief laten checken? Ga dan langs bij YTF. Zij geven je tips voor je cv en motivatiebrief en kunnen je helpen met het voorbereiden van sollicitatiegesprekken!

Dit artikel is een samenwerking tussen YTF - Young Talent Factory en Studentennet.