Grote kans dat jij na een heerlijke vakantie weer volop de boeken bent ingedoken, want de tentamens komen er weer aan! Menig student is het al overkomen dat je vol goede moed naar de bibliotheek fietst om er vervolgens teleurgesteld weer uit te lopen: geen plek. Toch maar thuis die boeken open slaan. Maar hoe zorg je er voor dat je thuis optimaal kan studeren? Wij hebben tips!

 

1. Kies een goede plek

Het lijkt verleidelijk om lekker onder de dekens te liggen en in bed te gaan leren, maar je kan echt beter aan een tafel of achter een bureau gaan zitten. Zorg daarnaast voor veel daglicht en voor voldoende zuurstof: gooi dus af en toe een raampje open!

 

2. Zorg voor regelmaat

Ga er op tijd uit en ga ook echt zitten voor het studeren. Deel je stof op en plan! Plannen is echt niet heel moeilijk. Bepaal gewoon hoeveel hoofdstukken / pagina’s je die dag wilt leren. En als je een beetje op tijd begint, zal je zien dat het helemaal niet zo lastig is om die planning vol te houden.

 

3. Neem het serieus!

Het is makkelijk om thuis studeren te zien als een “vrije dag” maar probeer het echt te zien als een werkdag! Dus je gaat van 9 tot 5 bezig en je kunt niet tussendoor even een uurtje bellen met een vriendin of toch even koffie drinken in dat nieuwe koffietentje om de hoek. Zorg er vooral voor dat anderen weten dat je je tijd serieus neemt.

 

4. Geef niet toe aan afleidingen

Misschien een open deur, maar leg echt je mobiel even weg! Zorg voor rustige muziek (er zijn genoeg Study Playlists op Spotify) of download een “distraction blocker” (een app of programma die bepaalde sites blokkeert voor een bepaalde periode), gewoon te vinden in de App store.

 

5. Beloon jezelf

Is het je gelukt? Vergeet dan niet om jezelf te belonen! Ga bijvoorbeeld een aflevering kijken van je favoriete serie of pak een stukje chocola. Dit maakt de volgende keer leren een stuk draaglijker, omdat je weet dat je ergens naar uit kunt kijken!

 

Foto: Unsplash