Je schijnt tentamenstof beter te kunnen oplepelen als je in dezelfde houding getoetst wordt als dat je hebt geleerd. Dit werkt op dezelfde manier als dat geuren soms een bepaalde herinnering kunnen oproepen. Nu laten de surveillanten het vast niet toe dat jij een loungebank de tentamenruime in sleept, dus je kunt het best aan een bureau of tafel leren. Dan is het wel belangrijk dat je de omstandigheden aanpast en zelf een goede houding aanneemt.

1. Voeten plat op de grond

Je hoort je voeten plat op de grond te zetten, met je benen in een hoek van 90 graden. Sla dus niet je benen over elkaar heen, dat is slecht voor de bloedtoevoer in je benen.

2. Armen in 90 graden

In stressvolle periodes heb je misschien de neiging om verkrampt achter je bureau of laptop te zitten. Probeer je schouders te relaxen en je armen in een hoek van 90 graden te houden. Zorg dus dat je bureau niet te hoog of laag staat. Kun je die niet aanpassen, zorg dan voor een bureaustoel die je in hoogte kunt verstellen. Hiermee voorkom je schouder- en rugpijn.

3. Zet je scherm op ooghoogte

Het is niet goed voor je nek als je de hele tijd naar beneden moet kijken – of juist hoger dan ooghoogte. Een scherm van een vaste computer kun je gemakkelijk verhogen (bijvoorbeeld met boeken). Gebruik je een laptop, zet hem dan hoger (het liefst met zo’n laptopsteun, want dan kun je de kijkhoek optimaal aanpassen) en gebruik een apart toetsenbord. Zet het scherm op ooghoogte. Kijk je bijvoorbeeld veel aan de onderkant van je scherm, in verband met programma’s die je gebruikt, overweeg dan om het scherm nog iets hoger te zetten.

4. Houd je rug recht

Zit rechtop en houd je rug recht. Eventueel kun je je onderrug ondersteunen met een kussen of door de rugsteun van je bureaustoel aan te passen. Leun niet te veel voorover, dat zorgt voor extra druk op je ruggengraat.

5. Zet belangrijke spullen in de buurt

Leg alle spullen waarvan je weet dat je ze komende tijd nodig hebt, dichtbij. Het is niet goed voor je lichaam om telkens te moeten rekken om je markeerstift of waterflesje te pakken.

Bronnen: ScienceBlogs en Greatist