1. Praat erover 

De meest eenvoudige manier is om er simpelweg over te praten. Leg thuis uit op welke tijdstippen jij wilt studeren, zodat ze rekening met je kunnen houden. Geef ook aan wanneer er belangrijke deadlines of tentamens op de planning staan, zodat iedereen weet dat je rond die dagen niet zit te wachten op een huis vol visite. En als je mazzel hebt, komen je gezinsleden af en toe langs tijdens je studeersessies om je te verwennen met een kopje thee of koffie! ;) 

 

2. Maak gebruik van elk ‘stil’ moment in huis 

Of deze momenten voor jou nou zeldzaam zijn of niet: maak gebruik van de periodes dat je alleen thuis bent. Geen schreeuwende broers en/of zussen, geen bellende ouders, gewoon rust. Ideale studeersituatie dus. Spendeer deze tijd dus niet met het kijken van een serie op Netflix of met het doorscrollen van je Facebooktijdlijn. Want je zult zien: als iedereen weer thuis is, wil jij uiteraard net beginnen met studeren, terwijl je dit ook had kunnen doen terwijl je alleen thuis was. 

 

3. Gebruik je ouders, broers en/of zussen als hulpmiddel tijdens het studeren 

Je zult dit waarschijnlijk wel vaker gehoord hebben, maar één van de meest effectieve manieren om te studeren, is samen studeren. Dus laat één van je ouders dat moeilijke essay checken en gebruik je broers en/of zussen als overhoormiddel voor een tentamen. Geen afleidende familieleden én een effectieve studeersessie. Twee vliegen in één klap dus! 

 

4. Richt een vaste studieplek in 

Je kunt het beste studeren als je niet te veel afleidingsmanoeuvres om je heen hebt. Zorg voor een opgeruimde en niet te druk ingerichte studieomgeving, zodat je je optimaal kunt concentreren. Zo heb je ook echt een plekje in het huis dat van jou is. 

 

5. Laat je niet afleiden 

Hoe moeilijk het ook is: leg je telefoon weg. Sociale media kunnen je namelijk behoorlijk afleiden, en dat is echt niet de bedoeling. En als je herrie van beneden hoort, kun je oordoppen gebruiken. Of nog beter, doe oortjes in en luister naar klassieke muziek. Dit zorgt er namelijk voor dat je je volledig kunt focussen op maar één ding, en dat is je studie. Bovendien raak je niet afgeleid door omgevingsgeluiden, en laat dat nou precies de bedoeling zijn! 