1. Was je handen

En dan hebben we het niet over even snel tussendoor je handen onder de kraan houden, we bedoelen hier het echt goed wassen van je handen. Door je handen regelmatig intensief en goed te wassen verklein je de kans op ziektes namelijk enorm. Bedenk je voor de grap maar eens hoe vaak je op wekelijkse basis in contact komt met deurklinken, winkelwagentjes, liftknopjes en geldautomaten in contact komt. Deze plekken zijn een ware walhalla voor bacteriën waardoor regelmatig goed je handen wassen een must is.

2. Drink water

Koffieliefhebbers en parttime alcoholisten; deze is speciaal voor jullie! Je lichaam heeft water nodig om eventuele infecties te beaten, maar het drinken van bijvoorbeeld heel veel koffie of alcohol dehydreert je lichaam waardoor je vatbaarder bent voor ziektes. Probeer daarom altijd zes tot acht glazen water per dag weg te tikken. Vind je water echt heel saai, ga dan voor cafeïnevrije groene thee. Dit drankje is ideaal om aan je dagelijkse watertax te komen en bevat antioxidanten die je immuunsysteem een boost geven.

3. Slaap voldoende

Is het je ooit opgevallen dat je altijd ziekig wordt op momenten dat het echt niet uitkomt? En met niet uitkomen bedoelen we ‘ik-heb-tentamens-maar-word-eerst-even-ziek’ momenten. Nu is het zo dat slapen en een gezond immuunsysteem onlosmakelijk verbonden met elkaar zijn. Het is daarom absoluut niet raar dat wanneer je nachten doorhaalt om te studeren je een stuk sneller ziek wordt. De simpelste manier om te voorkomen dat je ziek wordt is daarom om gewoon te zorgen dat je genoeg slaapt.

4. Let op je eetpatroon

Een goed immuunsysteem is hetgeen dat voorkomt dat je ziek wordt wanneer er bijvoorbeeld een griep heerst. Het is daarom van belang om je immuunsysteem op peil te houden en goed eten helpt daar enorm bij. Tijdens een drukke periode is het even snel eten van junkfood erg aantrekkelijk, maar het is niet iets waar je immuunsysteem blij van wordt. Ga voor verstandig en eet de aangeraden dosis groente en fruit daarom gewoon braaf op. Verder heeft knoflook een antibacteriële werking, ondersteunen eiwitten het natuurlijke ontgiftingsproces en bevatten bijvoorbeeld yoghurt en olijven probiotica dat goed is voor je darmen. Voeg daarom ook dit soort producten aan je eetpatroon toe.

5. Stop met delen

Sharing is niet always caring! Bewaak je waterflesjes met je leven en leen je vork absoluut niet uit wanneer er griep, verkoudheid of een andere besmettelijke ziekte op de uni heerst. Ook je handdoek delen is een slecht plan. Ziektes worden namelijk gemakkelijk via deze items overgedragen van de een naar de ander. Deel de liefde, niet de ziektekiemen.

Bron: HerCampus