Leer elkaar kennen

Om je huisgenoten te vriend te houden is het allereerst handig om ze te leren kennen. Breng samen wat tijd door, creëer roomie-rituelen en ga lekker bonden met elkaar. Wanneer je elkaar een beetje kent is het een stuk makkelijker communiceren.

Daarnaast ben je ook meer op de hoogte van elkaar, je gaat namelijk niemand blij maken wanneer jij om 3 uur ’s nachts je nieuwe elektrische sinaasappelpers gaat uitproberen terwijl je huisgenoot om 7:00 z’n nest uit moet.

 

Lief zijn

Door elkaar te leren kennen weet je een beetje wat er speelt in het leven van je huisgenoten en kun je af en toe extra lief zijn wanneer dat nodig is. Een gebroken hart, stomme tentamenweek of zieke opa is niet leuk. Toon hier begrip voor en help je huisgenoot in kwestie door een keer extra te koken, op te ruimen of boodschappen te doen.

Wanneer je met iemand samen woont die chronisch last heeft van dingen, woon je hoogstwaarschijnlijk samen met een depressieve zeikerd en kun je een verhuizing overwegen.

 

Wees geen slet (m/v)

Niemand gaat blij zijn met het horen – of nog erger, het zien – van jouw seksuele uitspattingen. Natuurlijk is het studentenleven een snoepwinkel en sleep je het liefst elke nacht een nieuwe buit binnen, maar houd je innerlijke slet enigszins in toom en zorg niet op dagelijkse basis voor hardcore 18+ entertainment. Je huisgenoten zijn je dankbaar zijn, echt waar!

 

Definieer ‘schoon’

Bij voorkeur zijn je huisgenoten zindelijk en redelijk netjes, een vuilnisbelt is namelijk snel gemaakt met een groep studenten bij elkaar. Om deze vuilnisbelt enigszins de kop in te drukken is het handig om samen tot een definitie van ‘schoon’ komen.

Als de één z’n kamer als opgeruimd bestempeld zolang er een looproute naar het bed beschikbaar is en de ander dit pas vindt wanneer er geen kruimel te bekennen is, gaan jullie geen goede vrienden worden. Maak daarom duidelijke afspraken over wat de huistaken zijn en wanneer die succesvol zijn uitgevoerd.

 

Kom niet met regels, onderhandel

Samenwonen met huisgenoten is nou eenmaal chaotisch. Om deze chaos enigszins onder controle te houden zijn wat huisregels geen overbodige luxe. Kom nou niet meteen aan met een boekwerk vol met dingen die niet mogen. Wanneer jij als een baasje jouw regels bij de rest gaat opleggen, dan ga je alleen maar verliezen.

Ga daarom een goed gesprek aan over wat je van elkaar verwacht en onderhandel over wat wel en niet bij jullie in huis kan. Door duidelijk te zijn en dingen uit te spreken voorkom je onnodige ruzies. Als jij jouw huisgenoot een rotzak vind omdat hij nooit wc-papier haalt, dan zeg je hem dat op tijd en ga je niet wachten totdat je zonder op de wc zit.