Binnenkort loop je met je handdoek om uit de douche tussen je nieuwe onbekende huisgenoten. Tijd om actie te ondernemen om ervoor te zorgen dat je huisgenoten straks broers en zussen zijn in plaats van lukrake studenten die zwerven in dezelfde woonkamer als jij.   

 

1. Samen eten

De eerste weken is het handig om vaak thuis te eten met je huisgenoten. Zo integreer je je snel en leer je tegelijkertijd koken. Twee vliegen in één klap dus. Stel een keer voor om je lievelingsgerecht te maken en maak van boodschappen een gezellig huisuitje. Als je die optimistische visie blijft houden, wordt het ook geaccepteerd als jij even lekker alleen met een pizza de vrijdagavond wil doorbrengen op je kamertje.

 

2. Wees regelmatig een huismuis

Je hebt een kamer genomen om je leven op te bouwen, dus fulltime thuiszitten is geen optie. Maar zorg dat je de eerste weken je kamer niet alleen maar als opslagruimte gebruikt. Je woont daar omdat je huisgenoten vinden dat je een toevoeging in huis bent. Zorg dus niet dat je het risico loopt als vermist te worden opgegeven. Je hoeft je niet altijd te verantwoorden hoor, maar laat aan minimaal één huisgenoot weten als je een weekend weg bent bijvoorbeeld.

 

3. Op stap met het huis

Ga op pad met de ervaringsdeskundigen: je huisgenoten. Ze kunnen je de gezelligste kroegjes, leukste eettentjes en goedkoopste sportscholen laten zien. Drie grote voordelen: Je leert stad goed kennen, je leert je huisgenoten kennen, je onderneemt leuke dingen. na een tijdje kan jij voor ervaringsdeskundige spelen bij een nieuw huisgenootje.

 

4. Houd een huisavond

Sla wat bier in en nodig je huisgenoten uit voor een huisavond met een goede serie of (drank)spellen. Eventueel halen jullie nog wat pizza om de feestvreugde te vergroten. Na een huisavond ken je je huisgenoten gegarandeerd een stuk beter.

 

5. Het opendeurenbeleid

Het motto “Als je één deur dicht doet, gaan er tien open” geldt helaas niet in je nieuwe huis. We veranderen één woord (‘dicht’ wordt ‘open’) in dit motto en dan past het weer helemaal. Want dan geef je de indruk dat je huisgenoten langs kunnen wippen voor een praatje. Je staat dus helemaal open om je nieuwe roomies beter te leren kennen. Maar… als jij weer behoefte aan privacy hebt, gooi je gewoon weer lekker die deur dicht. Easy toch?