1. Soort backpack

De meest bekende soort is er een met enkel een opening aan de bovenkant, maar kijk voordat je er een aanschaft ook zeker even verder. Er bestaan ook backpacks met een grote rits aan de voorkant. Hierdoor lijkt je tas, wanneer je hem neerlegt, meer op een koffer. Persoonlijk vind ik dit handiger, omdat je niet telkens alles eruit hoeft te halen als je net dat ene hemdje zoekt wat onderop ligt. Let ook op de grootte van je backpack. Wanneer je een paar maanden door warme landen trekt, is een backpack van 50 liter voldoende. Verwacht je echter (ook) koud weer, neem dan een wat grotere backpack mee.

2. Less is more

Als je tas thuis al net iets te zwaar is om te sjouwen, dan is hij dat op vakantie al helemaal. Zeker als het daar een stuk warmer is. Geloof mij: je hebt echt niet heel veel nodig. Leg eerst het noodzakelijke klaar, zoals je paspoort, visa en portemonnee. Deze spullen mag je echt niet vergeten. Zorg wat kleding betreft dat je alles kunt combineren. Eén lange broek, één vest, twee korte broeken en vijf shirts zijn meer dan voldoende. Wees creatief: neem een zwembroek mee die je ook als korte broek aan kunt of een bikinitop die je ook als beha kunt dragen.

3. Rol je kleding op

Wanneer je alles oprolt, kun je hiermee een hoop ruimte (en kreukels!) besparen. Ook is het slim om al je spullen op te delen in categorieën. Rol al je bovenkleding op en stop deze in bijvoorbeeld een canvastas of plastic tas. Doe dit vervolgens ook voor de rest van je kleding. Zo raakt alles niet door elkaar en kun je sneller iets vinden. Dit geldt overigens niet alleen voor kleding. Maak een tasje voor al je elektronica, voor al je toiletspullen, etc. Dit scheelt een hoop zoekwerk!

4. Multifunctionele items

Vergeet je grote badhanddoek en investeer in een hamamdoek. Deze fungeert niet alleen als snel drogende handdoek, maar ook als kussen of dekentje. En hij is handig wanneer je religieuze ruimtes bezoekt, waar je bedekt naar binnen moet. Afhankelijk van het weer heb je aan één lange broek vaak voldoende. Kies voor een luchtige harembroek of linnen broek. Ideaal om de plakkerige stoeltjes van een lokale bus niet te hoeven voelen, je huid te beschermen tegen tropische insecten tijdens een jungletocht of wederom om een religieuze plek te betreden.

5. Zorg voor een TSA-hangslot

Deze tip is niet zozeer voor de inhoud van je backpack, maar een hangslotje is een must voor backpackers. Niet alleen voor de momenten dat je backpack na het inchecken op het vliegveld ‘onbeheerd’ is, maar ook als je bijvoorbeeld in hostels verblijft. Zorg voor een TSA-hangslot, zodat de douane in staat is je bagage te openen zonder het slot te hoeven forceren.

Bonustip: Don’t worry, be happy

Wanneer je alle noodzakelijke items bij je hebt, ben je al een eind op weg. Aan de andere kant van de wereld zijn ook winkels. En die verkopen ook bikini’s, shorts en tandenborstels. Echt waar. Laat de inpakstress niet alle voorpret wegnemen, want die is juist zo leuk. Veel plezier!