Hier wat tips om het stresslevel zo laag mogelijk te houden en er het beste van te maken!

 

1. Hou werk en vrije tijd gescheiden.


Ik denk dat iedereen het eens is met het grote voordeel van stage lopen ten opzichte van studeren: als je naar huis gaat ben je ook echt vrij. Geen papers, verlate studeersessies of presentaties die voorbereid moeten worden, maar de hele avond lekker bijkomen van de werkdag. Je begrijpt nu pas echt wat het weekend inhoudt. Vaak heb je dit ook echt nodig, dus probeer er zoveel mogelijk van te genieten. Geen mailtjes meer beantwoorden na werktijd dus.

 

2. Voel je niet té verantwoordelijk.


Natuurlijk krijg je aardig wat hooi op je vork en is alles wat je doet van invloed op het functioneren van een bedrijf, maar neem niet te veel verantwoordelijkheid op je. Je bent er om te leren, dus maak je geen zorgen als je een keer een foutje maakt. Juist door een stage kom je erachter wat je wel of niet goed ligt. Wees blij dat je daar nu achter komt, in plaats van wanneer je echt een baan hebt en je dus wel verantwoordelijk bent voor de resultaten.

 

3. Kijk om je heen.


Neem vooral ook de tijd om soms even rustig om je heen te kijken. Dit is het moment om te ontdekken wat er allemaal gebeurt binnen een bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan de dagelijkse werkzaamheden, maar ook aan wie er werken en wat de onderlinge verhoudingen zijn. Het is ook helemaal niet raar om wat collega’s uit te horen over hoe ze bij dat bedrijf terecht zijn gekomen. Over het algemeen vinden mensen het niet erg om over zichzelf te praten en het kan voor jou gelijk heel leerzaam zijn.

 

4. Ontmoet veel mensen.


Hoe vaak is er wel niet tegen je gezegd dat connecties “de sleutel” zijn. Neem om deze reden altijd de kans aan om nieuwe mensen te ontmoeten, zowel collega’s als andere belangrijke mensen binnen de sector. Wie weet komt dit later nog van pas. Als je een goede indruk op iemand maakt, kan het zo zijn dat er de volgende keer naar je gevraagd wordt. Leg hierbij niet te veel druk op jezelf om zo goed mogelijk over te komen, want meer dan jezelf zijn kan je niet doen.

 

5. Wees altijd eerlijk (naar anderen én naar jezelf)


Het belangrijkste is dat je altijd duidelijk bent in waar voor jou de grens ligt. Als je met te veel werk opgezadeld wordt, kan je dat altijd aangeven. Je hebt niet voor niets een stagebegeleider aangewezen gekregen. Helaas is een burn-out onder studenten geen vreemd verschijnsel meer, dus hou dit goed in de gaten en wees vooral niet bang om ook echt naar je stagebegeleider toe te stappen. Als je juist het gevoel hebt dat je meer uitdagingen nodig hebt, geldt natuurlijk hetzelfde.

 

Zie een stage vooral als een mooie investering in jezelf en probeer er zoveel mogelijk van te genieten, dan komt het altijd goed 😉.

 

Foto: Unsplash