1. Zoek vrienden

Ja we weten het, erg straight to the point. Maar: gedeelde smart is halve smart. Als je een maatje naast je hebt zitten die er ook niks van snapt en ook helemaal gestoord wordt van die ene tik van de leraar, biedt het toch troost als je het er samen over kunt hebben.

2. Vraag mensen die het vak al eerder hebben gehad

Niet alleen om van hun te horen hoe vreselijk zij het ook vonden, maar ook om wat hulp te vragen. Ze vinden het vast niet erg als je ze af en toe een appje stuurt hoe het zat met dat ene report en waar je je vooral op moet focussen tijdens het tentamen. Plus, zij herkennen zichzelf waarschijnlijk in jouw situatie en zouden willen dat zij zo iemand hadden tijdens die periode.

3. Maak af en toe een praatje met de leraar/lerares

Kan lastig zijn. Al helemaal als je een pesthekel aan hem of haar hebt. Maar als de leraar jou herkent in de collegezaal nadat je naar hem of haar toe bent gekomen voor een praatje, zal hij jou ook sneller helpen wanneer je echt helemaal de draad kwijt bent. It’s all about the sympathie!

4. Treat yourself!

De meest belangrijke, nietwaar? Met een beetje pech heb je dit college ook nog eens op de maandagmorgen of aan het eind van de dag waardoor je het treurig donker ziet worden vanuit de collegezaal. Het is niet makkelijk, het leven van een student. Ga na de les ergens lekker lunchen of plan een filmavondje met vrienden. Het mag beloond worden dat je het weer hebt overleefd!

5. Doe het als eerste

Hallo cliché! Maar toch waardevol om nog even te noemen. Als je zoveel te doen hebt dat je door de bomen het bos niet meer ziet, ben je meestal geneigd om te beginnen met het gene wat je als het makkelijkst ervaart. Zet jezelf hier even over heen en pak het vak erbij waar jij het meest tegenop ziet. Hoe sneller het klaar is, hoe beter je je zal voelen. Beloofd.