Een festival is geen modeshow

Nou… Nee. Een festival is geen modeshow. Natuurlijk is het flaneren geblazen op de Nederlandse festivals, maar trek nou niet je nieuwe sneakers aan waar je net een paar honderd euro voor hebt neergelegd. Of je allerbeste galajurk. Probeer er hip uit te zien in je oude, comfortabele kleren en afgetrapte All Stars. Wordt het nat? Investeer dan in een paar (hippe) regenlaarzen. Believe me, met regen heb je ze nodig.

Smeren, smeren en nog eens smeren

Niet alle festivals hebben het zo goed voor elkaar dat er bij de Eerste Hulp liters zonnebrandcrème staat. Neem dus je eigen tube mee en smeer je goed in. Dansen in de zon met een biertje in de hand is geweldig, tot je op festivaldag twee wakker wordt met een nek vol brandblaren. Met een zonnesteek kun je de rest van het weekend op je (roodverbrande) buik schrijven.

Drink veel (en niet alleen bier)

Zo’n festival maakt dorstig, helemaal als het warm is. Bier en festivals zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, maar als je peentjes zweet heb je naast je portie gele rakkers ook liters water nodig. Ook genoeg zout en af en toe iets zoets houdt je op de benen in de zinderende hitte.

Een pilletje op eigen risico

Het mag dan verboden zijn, maar op festivals wordt van alles geslikt. Pas op met wat je naar binnen werkt; een ‘onschuldig’ pilletje kan ervoor zorgen dat je snel uitdroogt of oververhit raakt. Zeker als die ene hittegolf van het jaar net boven Nederland hangt. Wil je toch trippen? Laat je drugs dan controleren, zodat je weet wat je binnen krijgt, neem niet te veel en verruil alcohol voor heel veel water.

Camping in plaats van glamping

Kamperen op festivalterreinen is best wel dramatisch, vooral qua hygiëne. Dat weet iedereen. We mogen aannemen dat je als student die dixi’s nog wel overleeft. Waar je op een festivalcamping wel écht op moet passen, zijn waardevolle spullen. Kampeer zo eenvoudig mogelijk en laat waardevolle spullen zoals je portemonnee, telefoon en sieraden niet in je tent achter. Zo voorkom je dat je aan het einde van het festival met minder naar huis gaat dan je gekomen bent.