1. Let op hoofdletters en uitroeptekens

Een kop met uitroeptekens en hele woorden in hoofdletters is niet meteen onbetrouwbaar. Maar een objectieve, goed bekende staande nieuwsbron maakt er zelden of nooit gebruik van.

 

2. Lees het hele artikel

Het is verleidelijk om alvast een sterke mening te hebben op basis van alleen de kop of intro van een artikel. Lees het hele artikel en oordeel pas daarna. Wordt de kop waargemaakt, of was die misleidend - of was het artikel grappig bedoeld? 

 

3. Klik door naar de originele bron

Volg links die in het artikel staan naar de bron van het nieuws, iemand die aan het woord komt of een onderzoek waaruit geciteerd wordt. Kijk waar je uitkomt en of dat betrouwbaar en objectief overkomt. Het kan zijn dat de bron het bericht helemaal niet serieus bedoelde, maar juist als satire.

 

4. Zoek de pagina ‘over ons’ op

De Speld is een bekend voorbeeld van satire; je weet wat je van ze kunt verwachten. De artikelen zijn bedoeld als grap. Kijk daarom bij andere sites - waar het niet meteen duidelijk is of iets satire is - naar het stuk 'over ons' of een disclaimer. Bij De Speld staat bijvoorbeeld in de disclaimer dat de artikelen „persiflerend, satirisch of parodiërend van aard” zijn. 

 

5. Blijf skeptisch

Blijf je gezond verstand gebruiken bij wat je op internet tegenkomt. Je hoeft niet wantrouwend te worden, maar alles vertrouwen hoeft ook niet. Maar blijf skeptisch, gebruik je onderscheidingsvermogen, om een oordeel te vormen waarop je kunt vertrouwen.

 

Bron: NRC