Een pilletje op een festival of een jointje in het park: drugs lijken steeds normaler te worden. Hoewel het je een hele bijzondere beleving kan geven, blijft het wel belangrijk om goed voorbereid te zijn en je ook bewust te zijn van de eventuele (negatieve) gevolgen. 

1. Weet waar je aan begint

Een van de belangrijkste dingen van drugsgebruik is voorbereiding: weet welke drugs je gaat nemen en wat daarvan de risico’s zijn. Laat je drugs testen zodat je precies weet wat en hoeveel je gebruikt en doe research naar de effecten. 

2. Omring jezelf met fijne mensen 

Om zo positief mogelijk je trip in te gaan is het fijn om mensen in de buurt te hebben bij wie je je goed voelt en die je vertrouwt. Zo zit je niet alleen lekkerder in je vel, maar kun je er ook op rekenen dat je goed in de gaten wordt gehouden en er voor je wordt gezorgd.

3. Drink water, maar met mate

Het verschilt per drug hoeveel water je kan drinken, maar het is altijd belangrijk om gehydrateerd te blijven en niet te veel te drinken om een watervergiftging te voorkomen. Daarnaast is het niet aan te raden om drugs te combineren met alcohol.

4. Raak niet oververhit

Nog een valkuil van drugs is dat je oververhit kan raken, vooral als je buiten in de zon loopt of binnen op een druk feest bent. Je kunt jezelf afkoelen door een ijsje te eten, even te zitten tussen het dansen door of naar een koele plek te gaan. 

5. Zorg voor voldoende herstel

Om na je trip weer zo snel mogelijk de oude te worden is het belangrijk om voldoende slaap te pakken en goed voor jezelf te zorgen. Eet gezond en omring jezelf - tijdens een eventueel dipje - met mensen bij wie je je prettig voelt.