1. Discipline 

Om vaak genoeg voor je studie te kiezen in plaats van voor de borrelavond met vrienden of huisgenoten: dat vergt enige discipline. En ja, dat zul je ook in werk tegenkomen. Discipline om ook de rotklusjes op te knappen, bijvoorbeeld.

 

2. Plannen

Kun jij altijd goed inschatten hoeveel tijd je nodig hebt voor een opdracht of voor het leren van een tentamen, dan is dat heel bruikbaar als je je tijd plant voor je tentamenweek. Dit zal ook in je carrière van pas komen: je zult verschillende taken met verschillende deadlines krijgen die je op tijd af moet hebben. Als je al een kei bent in plannen, is dat voor jou appeltje-eitje.

 

3. Hoofd- en bijzaken onderscheiden

Als je studeert voor een tentamen, dan kun je moeilijk het hele boek uit je hoofd leren. Je leert hoofd- en bijzaken onderscheiden (en ze toepassen). Dit is heel belangrijk om overzicht op het geheel te houden. Dit komt overal van pas, neem bijvoorbeeld de voorbereiding voor een belangrijke meeting.

 

4. Je boel op orde hebben

Als je studiegenoten regelmatig bij jou aankloppen om te vragen welke stof jullie moeten leren voor een tentamen, of wat de datum is voor een opdracht, dan weet je dat jij de boel goed op orde hebt. In een baan zul je werken met veel verschillende (belangrijke) documenten – om maar een voorbeeld te noemen. Is de mappenstructuur in jouw laptop een warboel en kun je nooit wat terugvinden? Leer jezelf dan maar snel een goede manier aan!

 

5. Samenwerken

Misschien wel de eigenschap die je het meest in vacatures ziet: ‘Kan goed zelfstandig werken, maar ook in teamverband’. Er is een reden waarom je zo vaak groepsopdrachten moet doen tijdens studies: in de werkpraktijk zul je bijna nooit helemaal alleen aan een project werken. Kun je goed samenwerken, dan heb je daar ook ná je studie veel aan. Gaan groepsprojecten bij jou om één of andere reden vaak fout? Ga dan eens kritisch na waar dat aan ligt – en wat jouw aandeel daarin is. Kun je alleen maar van leren!
 

 

Bron: USA Today