1. De onzichtbare

Je hebt je kamer gekregen nadat je uitgekozen bent door je huisgenoten, het contract ging via de post en als er een keer iets is, dan stuur je een mailtje. De huisbaas zelf is de grote afwezige; je hebt geen idee hoe hij eruitziet en of hij überhaupt weleens bij jullie thuis komt.

2. De klusjesman

Deze huisbaas schakelt geen klusbedrijf in, maar fikst zelf een kapotte afvoer of de elektriciteit. Regelmatig staat hij weer in de gang met zijn gereedschapskistje. Of het er echt beter van wordt, dat vraag je je soms wel af.

3. De huisjesmelker

Voor jou tien anderen, en deze huisbaas heeft dat maar al te goed door. Je betaalt veel te veel voor jouw hok, gebreken worden niet opgelost en als de wc het niet doet, zal hij zich echt niet haasten om dat binnen een dag opgelost te krijgen. Bij de jaarlijkse huurverhoging is hij er als de kippen bij om extra geld te vangen. Maar ja, waar moet je heen? Kamers liggen immers niet voor het oprapen.

4. De hospita

Deze, vaak wat oudere, vrouw vindt het gezellig als er leven in huis is. Ze had nog wat kamers over en dacht: waarom niet? Ze klopt regelmatig op je deur om even te praten of je een kopje soep aan te bieden. Lief, maar soms wenste je dat je wat meer privacy had.

5. De 'normale' huisbaas

Dit is de droom van iedere student. Een huisbaas die niet te veel aanwezig is, maar ook niet te veel afwezig. Als er iets is, kun je met een gerust hart bellen en hoef je geen snauw te verwachten. Je vertrouwt erop dat deze huisbaas alles in het werk stelt om gebreken op te lossen en het huis niet ziet als een melkkoe. Ook krijg je altijd netjes een berichtje als hij/zij van plan is om het huis te bezoeken, het is nooit een verrassing.

Wat voor huisbaas heb jij?