1. Je vrienden kwijtraken

Je kunt ze eigenlijk geen seconde uit het oog verliezen tijdens een festival: je vrienden. Je ziet ze – als je mazzel hebt – na een paar uur pas weer terug. Want tsja, vind je vrienden maar eens nadat je even naar de wc of naar de bar bent geweest. Ook al was het maar voor vijf minuten. En ‘ik sta linksachter de meest rechtse paal nu te zwaaien’, werkt niet. Dus er blijft maar één optie over, en dat is accepteren dat je je vrienden pas over een paar uur weer ergens terugziet. Eén voordeel: avontuurlijke verhalen gegarandeerd.

 

2. Veel te veel geld uitgeven aan eten en drinken

Een broodje hamburger voor zes euro en een biertje voor drie euro; wie verzint het?! De festivaleigenaren, ja logisch, maar waarom? Je betaalt je al scheel aan de entree, dus waarom ook nog zoveel geld uitgeven aan halflauw bier? En aan een broodje hamburger dat nergens naar smaakt? Zelfs een zompige euroknaller is nog lekkerder..

 

3. De dixies

Als je een hele dag op één festivalterrein staat te feesten, ontkom je er niet aan: je zult minstens één keer een bezoekje moeten brengen aan een dixie. Hoe lang je het ook uitstelt, je kunt het moeilijk in je broek doen. Een tip: neem zelf een pakje zakdoekjes mee, dan heb je altijd wat bij de hand. En handgel. En een knijper voor in je neus. En een zaklamp, voor als je hoge nood hebt in het dokter en je helemaal niets meer kan zien in de dixie…

 

4. Niet van je muntjes afkomen

Op festivals kun je meestal maar óf 5 óf 10, óf 15, óf 25, óf 40 muntjes kopen. Jouw perfecte aantal is er natuurlijk nooit bij, waardoor je of met te veel of met te weinig muntjes zit. Dat is natuurlijk niets, dus je hebt er liever te veel. Je zult zien dat je je muntjes uiteindelijk niet op krijgt, ondanks het dure eten en drinken... Sta je dan op een festival, aangeschoten uit te rekenen hoeveel drankjes je nog kan kopen deze avond.

 

5. Je tent niet meer terug kunnen vinden

Na een onvergetelijke dag is het tijd om terug naar de camping te gaan. Maar wáár is je tent gebleven? Je had een bruingroene Quechua tent aan het looppad gezet, dat wist je 100% zeker. Nu zie je dat er nóg 100 van die slappe tentjes staan én je weet niet meer aan welk pad je tentje stond. Je hebt er natuurlijk ook geen zin om bij een vreemde de tent in de duiken of bij een stelletje dat net lekker bezig is, dus dat wordt nog een lange, lange zoektocht…