Zondag 26 februari is het zover: het grote Carnavalsfeest barst los, met name in Brabant en Limburg. Drie dagen vol met bier, prinsen, hofdames, parades, verkleedpartijtjes en foute Hollandse muziek. Een gemiddelde Carnavalsliefhebber die niet uit Oeteldonk of Lampegat komt, reist dan ook graag af naar het zuiden. Maar say what; ook buiten het zuiden kun je een prima feestje bouwen.

1. Verkleed zuipen kan overal

Waar je je ook bevindt in het land gedurende het Carnavalsweekend: het komt uiteindelijk op hetzelfde neer. Je drinkt de hele avond, je gaat verkleed en je schreeuwt mee met foute muziek. Of je nu in Brabant of in Groningen staat: dat maakt in dit geval weinig uit.  

2. Té druk is ook niet alles

Het zal waarschijnlijk stervensdruk zijn in Oetendonk, Lamgegat en Krabbegat. Niets is vervelender dan uitgaan in een club of kroeg waar het zweet van het plafond druipt, je een kwartier moet wachten bij de WC’s en je je kont amper kunt keren. Want reken er maar op dat half Nederland afreist naar het gezellige zuiden deze dagen.  

3. Die wereldreis is ruk

De ellendige heen- en terugreis. Je zult nét zien dat – tegen de tijd dat jij en je vrienden eens arriveren – iedereen al stomdronken is, terwijl jullie net een vermoeiende reis achter de rug hebben gehad. Bovendien is er geen moment om lekker lang in bed te blijven liggen met een kater: je moet nog minimaal twee uur treinen naar het hoge Noorden tijdens een koude ochtend waarin heel Brabant nog lekker in bed ligt bij te komen. 

4. Je kent er niemand, behalve je eigen vrienden

Na een aantal drankjes zal je uiteraard aan de praat raken met onbekenden, of je zult op een gekke afterparty belanden. Maar hier blijft het ook bij: voor de rest zijn het volslagen onbekenden voor je. Je kunt dus beter Carnaval in je eigen stamkroeg vieren, waar je bijna iedereen kent en je je pas echt thuis voelt. Da’s ook tien keer zo gezellig! 

 

5. Carnaval is van iedereen

Veel mensen denken dat Carnaval alleen een ding is in het zuiden. Maar ook de noorderlingen kunnen er wat van. Ook hier komen de parades met wagens, foute hits en overvolle kroegen met verklede mensen voor. Wellicht iets minder, maar door het mindere aanbod zijn de Carnavalskroegen waarschijnlijk wel gevuld. Wellicht zijn de feestgangers iets minder enthousiast en extreem als in het zuiden, maar ja… dit kan je ook als een voordeel zien.