De keuze is reuze, omdat het aanbod van feestende studenten zo groot is. Maar waarom de gemiddelde student liever een festivalletje meepakt dan de stad induikt, is de grote vraag. De stad induiken heeft namelijk ook z’n voordelen! Je leest ze hieronder.

 

1. Het scheelt je geld

Laten we eens even de gemiddelde kosten van een festival bij elkaar optellen. Je begint al met je kaartje, die je met mazzel voor 30 euro scoort. Vervolgens verlies je 2 euro aan je locker, en als je pech hebt, ben je ook nog 50 cent kwijt voor elke toiletbeurt de rest van de dag. Dan krijgen we drank, véél drank, want het is ten slotte Koningsdag. Een gemiddeld biertje in de kroeg kost zo’n 2 euro; op een festival wordt hier al snel een eurootje bij opgeteld. En dan hebben we het nog niet eens over de broodjes hamburger van 8 euro per stuk. Als je de kroeg induikt heb je de kosten voor eten en drinken natuurlijk ook, maar lang niet zo duur!

 

2. Het scheelt je (wacht)tijd

Leuk hoor, zo’n festival, maar er zit één groot nadeel aan verbonden. Dat is namelijk dat je letterlijk o-ve-ral in de rij moet staan. Het begint al met het checken van de tickets en het fouilleergedeelte. De rijen voor de dixies zijn, met name bij de vrouwen, wel erg lang. Relatief valt dit echter mee, want de rij voor de patatkraam rond zessen is al helemaal niet te doen. Ondanks dat festivals slim inspelen op het grote bezoekersaantal door flink wat eetgelegenheden aan te bieden, blijft de patatkraam nou eenmaal het populairst onder Hollandse studenten. In de kroeg? Dan is er ook kans op een rij voor de ingang en voor de bar, maar de gemiddelde wachttijd van een festival wint toch.

 

3. Het is hygiënischer

Toegegeven: ook de wc’s in de gemiddelde kroeg tijdens Koningsdag zijn smerig. Niets kan echter de dixie overtreffen wat betreft smerigheid. Zwetend en claustrofobisch toiletteren, geen wc-papier en de inhoud van de dixie in combinatie met de geur: niet oké. Meer argumenten hoeven we geloof ik niet te geven.

 

4. Het is gevarieerder

Uiteraard heb je verschillende stages op een festival, maar toch is een festival vaak gebaseerd op één bepaald muziekgenre. Dit genre blijft leuk voor enkele uren. De kans bestaat dan ook dat je het festival na een tijdje ‘saai’ gaat vinden, omdat je wel klaar bent met die eeuwige technodeuntjes. Dus ga de stad in, desnoods op kroegentocht. Om de zoveel tijd een andere kroeg zorgt voor variatie wat betreft muziek, drank en mensen.

 

5. Het is vrijer

Veel feestgangers beseffen het zichzelf niet, maar gedurende een festival zit je letterlijk opgesloten op een stuk grond met duizenden anderen. Het enige wat je die dag doet, is daar, op die plek, plezier hebben. Heel leuk, maar het beperkt wél je vrijheid. Zou je, als het festival helemaal gratis, open en vrij was, daar ook de hele dag hebben gestaan? Eerlijk? Op naar de kroeg dus ;)