Wij spraken met Eva Ehrlich van het Trimbos-instituut over welke drugs er nu in omloop zijn en wat het met je doet.

Xtc

Hét middel om een hele dag, avond of nacht te feesten. Xtc staat namelijk bekend om het euforische, energieke en liefdevolle gevoel dat het je geeft; je bent verliefd op de wereld en maakt – al smakkend en knarsetandend - vriendjes met iedereen. Volgens Eva is dit gevoel is te danken aan de werkzame stof in xtc, namelijk MDMA.

"MDMA behoort tot de amfetaminefamilie en is behalve als pil ook in poedervorm verkrijgbaar. MDMA heeft naast de oppeppende werking ook een bewustzijnsveranderend effect, dit uit zich vooral in de lichte hallucinaties. Toch is het gebruik niet zonder risico’s, zo zijn de pillen xtc tegenwoordig steeds hoger gedoseerd waardoor mensen al snel te veel slikken. Daarnaast heb je een verhoogde lichaamstemperatuur, wat in combinatie met een warme omgeving, lang dansen en te weinig drinken tot oververhitting kan leiden. Maar oververhitting kan ook voorkomen bij lage doseringen en bij pillen waarin PMMA zit. Ook de bekende dinsdagdip waarop gebruikers zich down, verdrietig of leeg kunnen voelen is niet iets om naar uit te kijken."

GHB

Herkenbaar voor GHB, dat staat voor gamma-hydroxybutyraat, zijn de plastic, doorzichtige buisjes waarin deze drug meestal verkocht wordt. GHB werkt verdovend en werd daarom vroeger als narcosemiddel bij operaties gebruikt. Bij een juiste dosis GHB kan je een ontspannen en relaxt gevoel krijgen. Ook meer zin in seks is een bekend effect. GHB is kleur- en geurloos en wordt daarom vaak met frisdrank gemengd, al heeft het een zoutachtige smaak. "Het gebruik van GHB is absoluut niet zonder risico’s", vertelt Eva. "Deze drug is moeilijk te doseren waardoor je er al snel te veel van neemt. Bij hogere doseringen kun je van GHB misselijk worden, duizelingen krijgen of zelfs out gaan."

Coke

"Ondanks dat het ook gerookt of geïnjecteerd kan worden, komt het snuiven van coke het meest voor. Deze drug zorgt voor een verhoogde afgifte van noradrenaline en dopamine in de hersenen waardoor je je opgewekt, energiek en zelfverzekerd voelt. Daarnaast werkt het erg snel waardoor je al na een paar minuten voelt dat het begint te werken", legt Eva uit. Het is in vergelijking met andere drugs ontzettend duur en je hebt er ook niet echt lang plezier van; de effecten houden ongeveer een half uur aan. De hoeveelheid die je moet nemen voor een chill effect van deze drug varieert per persoon. Een veilige aan te raden dosis is er niet.

Pil pixabay anbiist
Beeld: Pixabay/Anbiist

Speed

"De werkzame stof in speed is amfetamine. Speed wordt vaak versneden met cafeïne. Als je het snuift merk je na enkele minuten al effect; wanneer je het slikt begint het na 15 tot 30 minuten te werken. Speed heeft een langdurig stimulerend effect op lichaam en geest", weet Eva te vertellen. "Speed kan qua effecten lijken op coke, maar bij speed uit zich dat meer in lichamelijke onrust. Ook werkt speed veel langer dan coke. Zo kun je met deze drug gemakkelijk een nachtje doorhalen zonder je moe te voelen. Wel is het zo dat speed daarmee je energievoorraad uitput en dit werkt belastend op je hart- en bloedvaten. Net als xtc verhoogt speed de lichaamstemperatuur. Door de combinatie van speed, hitte, lang dansen en weinig drinken kun je uitdrogen en oververhit raken. Oververhitting kan dodelijk zijn."

4-FA

4-FA, a new kid on the block. 4-FA wordt ook wel 4-Fluor(amfetamine) of 4-FMP genoemd. Deze designerdrug is relatief nieuw maar doet qua populariteit niet onder voor bovenstaande middelen. 4-FA wordt gezien als een soort van light versie van xtc/MDMA omdat de effecten vrijwel gelijk zijn, alleen dan wat minder intens. Zo zie je er op het moment zelf een stuk minder wappie uit dan wanneer je xtc op hebt en zou er minder sprake van een dinsdagdip zijn.

De drug komt voor in poedervorm, capsule of pil en wordt meestal geslikt. Van poeder kunnen ook bommetjes gemaakt worden. "Omdat de drug vrij nieuw is, is er nog niet veel bekend over de risico’s op zowel de lange als korte termijn. Je bent in feite als gebruiker je eigen proefkonijn", licht Eva toe. Oppassen dus!

 

Het gebruik van drugs is nooit zonder risico’s. Er is wel een aantal dingen dat je kunt doen om de risico’s zoveel mogelijk te beperken. Meer weten? Kijk dan op uitgaan alcohol & drugs, Drugsinfo of Unity.