1. Het komt niet zonder verplichtingen

Zeker als actief lid krijg je te maken met verplichtingen waar je je gewoon aan moet houden. Niet alleen commissie- en bestuurswerk is aan taken en deadlines onderhevig, ook wordt als lid vaak van je verwacht dat je op specifieke avonden aanwezig bent. Dit komt dus nog bovenop de taken en verplichtingen die je al hebt voor studie en eventueel werk. Je zult je dus moeten afvragen of je hier wel tijd en ruimte voor hebt. Ook is natuurlijk niet iedere verplichting even leuk, bij een feestcommissie komt bijvoorbeeld ook het opruimen achteraf kijken.

2. Het kost veel tijd

Als je naast bovenstaande verplichtingen ook nog alle feestjes, borrels, gastlezingen en zo verder af wilt gaan, ben je een flinke hoeveelheid tijd kwijt. Vaak is dat het natuurlijk wel waard, maar het gaat ook ten koste van de uren die je aan je studie kunt besteden. Het is vaak dus wikken en wegen wat je belangrijker vindt, of wat ook daadwerkelijk belangrijker is. Als je het niet erg vindt om wat langer over je studie te doen, is er natuurlijk geen probleem. Wanneer dat geen optie is, of je dat simpelweg gewoon niet ziet zitten, dan wordt het heel hard werken.

3. Het kost geld

Lidmaatschap is uiteraard niet gratis. Je betaalt contributie en vaak ben je op de sociale aangelegenheden ook wel wat geld kwijt (als lid heb je natuurlijk wel wat financiële voordelen, maar dan nog). Ook zul je als actief lid natuurlijk af en toe iets willen gaan doen met je commissiegenootjes. Of dat nou stappen, uiteten gaan of een of ander uitje is; het kost geld.

4. De ontgroening

De ontgroening is eerder regel dan uitzondering en omvat vaak een vermoeiende, vieze en/of vernederende taak die je moet verrichten om lid te mogen worden. Voorbeelden vind je hier. Natuurlijk is dit niet bij iedere vereniging zo en zijn er ook verenigingen die het helemaal niet doen, maar ik zou het zeker meenemen in je overwegingen.

5. Stereotypering

Aan leden van studentenverenigingen hangt meestal meteen het ‘corpsballen’-label, hoewel dat natuurlijk onzin is. Dit label omvat vooral termen als ‘bekakt’, ‘alcoholist’ en ‘rijkelui’. Nu moet je je natuurlijk niets aantrekken van wat anderen denken, maar als je niet graag in dat hokje (of in andere, want die zijn er genoeg) geplaatst wordt, kun je misschien beter een andere hobby zoeken.