Studiemotivatie is een begrip dat – op de tentamenweken na – verdacht weinig voorkomt bij studenten. Vooral tijdens het tweede semester is de zin om te studeren vaak ver te zoeken. Dit hebben we te danken aan het feit dat het steeds langer licht blijft, de terrasjes langzaamaan weer volstromen en de eerste festivals van start gaan. Hoe kom je het tweede semester – met al haar verleidingen – in vredesnaam door?

 

1. Word een pro in plannen

Veel studenten hebben moeite met het maken – en vooral met het bijhouden – van een planning. Waarom zou je immers plannen? De eerste drie à vier weken van een nieuwe periode heb je vaak vrij weinig te doen, dus waarom zou je dán al gaan leren? Nou, omdat je jezelf hier een paar weken later enorm dankbaar voor zal zijn. Dus lees ook tijdens week 1 van een nieuw semester alvast een artikel door. Dan kan jij een paar weken later – als het zonnetje écht begint te schijnen – langer genieten van je vrijheid. Nog een bijkomend voordeel: minder tentamenstress.

 

2. Plan leuke activiteiten in

Zorg dat je iets hebt om naar uit te kijken, en het liefst in de zomer. Je kunt wel in mei al je feestjes plannen, maar dan zal de maand juni héél, héél zwaar worden. Ga op vakantie, ga een weekend naar een festival of geef een huisfeest: doe iets. Dan ga je met de gedachte ‘het wordt straks alleen maar beter’ het tweede semester in en weet je waarvoor je het doet. Niets is namelijk erger dan tijdens je huisfeest of op vakantie leren voor je herkansing in augustus…

 

3. Stel duidelijke doelen

Leg de lat wat hoger voor jezelf. Spreek bijvoorbeeld af dat je voor het eerstvolgende tentamen minimaal een 7,5 haalt. Nog beter: plak hier een beloning aan vast. Niet gehaald? Geen beloning. Eigen schuld, dikke bult. Je zult zien dat deze methode werkt. Een nog betere tip: doe dit bij meerdere tentamens of deadlines en zorg dat je beloningen steeds beter of hoger worden. Heb je één tentamen gehaald? Dan mag je met een tientje iets leuks doen. Twee tentamens gehaald? Dan maak je hier 25 euro van.

 

4. Zorg voor genoeg afleiding

Het studentenleven ervaar je maar één keer, dat weten wij ook. Daarom mag je er heus wel van genieten! Zorg dat er méér is in je leven dan alleen studieboeken. Positieve afleiding zorgt namelijk voor positieve studieresultaten, want je kunt je onmogelijk 12 uur lang concentreren op een specifieke taak. Plan – ja, plan ja – dus ook leuke dingen in. Let echter wel op de balans: te veel leuke dingen doen is niet erg efficiënt.

 

5. Zorg voor een motiverende omgeving

Studeren: we moeten het toch echt zelf doen. Uit eigen beweging naar colleges gaan, in een studiezaal de wetenschappelijke literatuur bestuderen en werkgroepen voorbereiden. Studeren doe je alleen, maar jezelf motiveren om te studeren niet! Vraag daarom aan je vriend(in), familie, huisgenoten of collega’s of zij je om de zoveel tijd kunnen herinneren aan het feit dat je moet studeren. En vooral: waarvóór je het doet, en waarom je dat terrasje vanavond beter niet kan pakken…