1. Stel vragen over de stof

Tijdens een tentamen krijg je vragen over de stof, dus een goede manier om je voor te bereiden is... Jezelf vragen te stellen over de stof. Als je het antwoord niet weet, zul je het moeten opzoeken, waardoor je het sneller onthoudt. Je kunt eventueel kaarten met vragen erop maken, die je er na een tijdje weer bij pakt om de stof te herhalen.

2. Informatie (her)structureren

Je onthoudt informatie beter als je er daadwerkelijk wat mee doet (in plaats van doorlezen). Pak je notities van de colleges erbij en voeg daar informatie aan toe uit je boek. Zo maak je in feite een samenvatting, waardoor je actief met de stof bezig bent. Je zou ook een mindmap kunnen maken.

3. Stof toepassen

Als je nieuwe stof koppelt aan je langetermijngeheugen, zul je het gemakkelijker kunnen onthouden. Probeer dus de nieuwe informatie toe te passen op situaties die je zelf hebt meegemaakt (al zal dat in sommige vakgebieden makkelijker zijn dan in andere).

4. Onthouden is herhalen

Je weet het waarschijnlijk al: als je een dag van tevoren alles in je hoofd stampt, ben je het een paar dagen later alweer vergeten. Wat je dus moet doen is de stof herhalen, en het liefst met tussenpozen. Pak bijvoorbeeld een paar dagen later je vragenkaarten er weer bij.

5. Slapen

Nee, een nacht doorhalen is niet goed. Tijdens je nachtrust verwerk je de stof die je net geleerd hebt. Wil je de informatie goed onthouden, zorg dan dat je goed slaapt

Bron: De Morgen