1. Neem een sportschool abonnement

Het lijkt zo simpel, maar voor velen is deze stap al erg groot. Voor een sportschool abonnement hoef je tegenwoordig helemaal niet zo veel meer te betalen, dus dat excuus geldt niet. In de meeste sportscholen kun je precies aangeven waar je aan wilt werken, zodat je samen met een trainer een schema kunt opzetten. 

Heb je al een sportschool abonnement, maar weet je niet eens meer waar je sportschool eigenlijk is? Stel minimaal twee ‘verplichte’ dagen per week in wanneer je naar de sportschool moét. Door een vast schema te hebben kun je hier makkelijker rekening mee houden in het dagelijks leven en is de kans dat je ook daadwerkelijk gaat groter.
 

2. Volg HIIT workouts

Je bent de sportschool binnengekomen, maar dan? Het liefste wil je natuurlijk supersnel super fit worden, maar jij weet ook wel dat dat te mooi om waar te lijkt te zijn. Het antwoord: High Intensity Interval Training (HIIT). Een HIIT workout is een relatief korte workout (maximaal een half uur) waarin je meerdere pieken bereikt met korte herstelmomenten tussendoor. Onderzoek toont aan dat HIIT tot 50% effectiever is wat betreft vetverbranding dan een lage intensiteit training. Kort maar krachtig dus, en ook nog eens enorm resultaatgericht!
Kijk eens op het rooster van jouw sportschool. De meeste clubs bieden HIIT geresulteerde lessen aan. Een voorbeeld is Les Mills GRIT. Tijdens GRIT werk je een half uur in verschillende workout-blokken op motiverende muziek terwijl je begeleid wordt door een enthousiaste instructeur. Daarnaast zijn er op YouTube genoeg HIIT workouts vinden.
 

3. Combineer kracht en cardio

 De vraag waar iedereen mee in de knoop ligt: kracht of cardio? In eerste instantie ligt het eraan waar je precies aan wilt werken. Als je puur gewicht wilt kwijtraken kun je het beste voor cardio workouts kiezen. Tijdens een cardio workout verbrand je sneller en meer calorieën dan met een krachttraining. Cardio doet echter weinig voor je spieren, in tegenstelling tot krachttraining. Tijdens een krachttraining wordt vetmassa omgezet in spieren. Wil je je lichaam dus meer ‘shapen’ (denk aan die mooie billen of zo’n sexy wasbordje), zul je toch (ook) echt aan krachttraining moeten doen. De beste oplossing is om beide training op te nemen in je fitnessschema. Je lichaam heeft ook behoefte aan rust en afwisseling.
 

4. Maak je dagelijkse leven actiever

Ook deze tip is vrij voor de hand liggend, maar alle kleine beetjes helpen. Probeer toch dat laatste sprintje te trekken om je trein/bus te halen, neem de trap in plaats van de lift of pak eens je fiets in plaats van het openbaar vervoer, je scooter of de auto. Zeker in combinatie met HIIT workouts zal je merken dat deze kleine dingen in het dagelijks leven je steeds gemakkelijker afgaan.
 

5. Voeding

De regel is 70/30: voeding bepaalt voor 70% hoeveel je afvalt en sporten de resterende 30%. Met alleen sporten ben je er dus nog niet. Van de een op de andere dag beginnen met een streng dieet is niet voor iedereen weggelegd, maar probeer eens te beginnen met het achterwegen laten van al die tussendoortjes, iets gezondere alternatieven te vinden en drink eens een biertje (of twee) minder. Wederom: zelfs de kleine dingen maken verschil, dus ook zonder crashdieet kun je je voedingsstijl aanpassen.