1. Glazen rapen

Het is misschien niet de leukste manier om aan je geld te komen, maar op de meeste festivals krijg je voor tien lege plastic bekers een muntje terug, dus dat is snel verdiend. Je moet er wel tegen kunnen dat veel festivalbezoekers je niet zo heel erg zullen waarderen, maar een deel zal bereid zijn om hun lege bekertjes aan je af te staan. Maar het is de makkelijkste manier om in principe de hele dag (of dagen) gratis te kunnen drinken en eten.

 

2. Werken bij een uitzendbureau voor events

Er zijn speciale uitzendbureaus voor evenementen en festivals waarbij je achter de bar of in een eettentje kunt werken op verschillende festivals. Je staat niet in het publiek mee te dansen, maar je krijgt zeker de sfeer en de muziek mee terwijl je ook nog wat bijverdient. Dubbel kassa! En soms mag je na je shift de rest van de dag blijven, afhankelijk van het bureau en het festival. Zo draait personeel op Lowlands shifts van een halve dag en kun je de rest van de tijd chillen op de personeelscamping of op de gewone camping bij je vrienden. Ze zeggen dat je met en werkbandje niet het terrein op komt, maar uit betrouwbare bronnen (ex-Lowlandsmedewerkers) hebben we vernomen dat dit prima mogelijk is.

 

3. Prijsvragen

Je kunt ook hopen op een portie positieve karma-payback en meedoen aan alle vele wedstrijden die er zijn om kaartjes te winnen. Zo verloot VICE veel festivaltickets, kun je kaartjes winnen met de app I’M IN en geven veel radioprogramma’s kaarten weg voor verschillende festivals.

 

4. Festivals crashen

Inbreken, dat is altijd de goedkoopste optie. Vergt wat voorbereiding en een flinke dosis lef, maar hey, dan heb je wel wat als het lukt. En als het niet lukt heb je weer een verhaal voor op feestjes, over hoe jij het net niet haalde om over het hek te klimmen bij Welcome to the Future ofzo.

 

5. Gratis festivals

Of je gaat gewoon alleen maar naar gratis festivals, daar zijn er ook genoeg van en vaak komen daar net zoveel toffe bandjes en dj’s als op andere festivals. En dan kan je volgend jaar pochen dat jij dj X als hebt gezien ‘voordat hij mainstream werd’. Altijd leuk.