Huisavonden

De makkelijkste manier om elkaar beter te leren kennen en wat gezelligheid te stimuleren, is door wekelijks een huisavond te plannen. Met z’n allen lekker eten en vervolgens eventueel wat biertjes soldaat maken. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om spontaan nog wat vaker met elkaar te eten, maar zo zie je elkaar in ieder geval vaker dan een willekeurige ‘goeiemorgen’ als je elkaar per ongeluk tegenkomt onderweg naar de voordeur. 

 

Huisweekend

Zodra je elkaar wat beter kent, dan kan het een idee zijn om met z’n allen eens een weekendje weg te gaan. Verbind een thema aan je weekend, verzin een groot spel of ga allerlei gekke of avontuurlijke dingen doen. Zet het op een feesten of ga op bezoek bij iemands ouders, geen invulling is te gek. Weekendjes weg zijn nou eenmaal hartstikke welkom in het drukke studentenleven.

 

Huisfeest

Hét ding dat je als studentenhuis in ieder geval één keer gedaan moet hebben, is het organiseren van een (episch) huisfeest. Verbouw al jullie kamers dusdanig zodat er voldoende ruimte vrijkomt, nodig ongeveer drie keer zoveel mensen uit als dat er plek is en verzin een origineel thema. Bedenk of jullie zelf alle drank kopen of dat je gasten vraagt iets mee te nemen en bereid je voor op de vetste avond van je leven. 

 

Gemeenschappelijke kamer

Veel studentenhuizen hebben een GK (een gemeenschappelijke (woon)kamer). Dit is de plek waar huisgenoten samenkomen, eten, chillen, noem het maar op. Maak hier ook gebruik van, door deze kamer te voorzien van genoeg banken, een degelijke tv (het liefst voorzien van een gameconsole) en andere gemakken. Zo voorkomen je dat mensen zich toch gaan opsluiten in hun eigen kamer en wat vaker zullen kiezen voor de gezelligheid in de GK.

 

Een streepbord

Om het leven in een studentenhuis wat schoner, netter en bovenal leuker en grappiger te maken, kun je een soort spel in het leven roepen. Bedenk een lijst met regels waar iedereen zich aan moet houden en bij overtreding verdient iemand een streep op de turflijst (denk bij regels aan iemand die is vergeten om het afval weg te gooien, de afwas niet heeft gedaan of de laatste rol toiletpapier heeft opgebruikt). Stel dat iemand bij de tiende streep een adtje moet trekken, en je hebt meteen een stok achter de deur om de boel enigszins netjes te houden.