Wat bijverdienen naast je stufi is zeker geen overbodige luxe. Toch is het vaak lastig om een bijbaan te vinden – helemaal één die makkelijk te combineren is met je studie. We geven 5 handige tips waarmee jij binnen no time een leuke bijbaan hebt.

Vacaturebanken speciaal voor studenten
Begin online met zoeken, in een online vacaturebank zoals Studentenbaan.nl. Bedrijven en uitzendbureaus plaatsen hier hun vacatures voor studenten door, zodat er een grote verzameling van vacatures van bijbanen en tijdelijk vakantiewerk ontstaat. Van winkelmedewerker in Groningen tot privéchauffeur in Maastricht. Dit soort sites worden dagelijks bijgewerkt.
Je kunt filteren op plaats, soort dienstverband, opleiding, branche en functiegroep. Kortom: een baan die bij jou past, aansluit op je opleiding (cv-building!) en ook nog eens je bankrekening vult.

Studentenuitzendbureaus
Loop binnen, kijk op de site en schrijf je in bij studentenuitzendbureaus die gespecialiseerd zijn in (bij)banen voor studenten. Een goed voorbeeld hiervan is ASA Student, dat zich bezighoudt met de bemiddeling van hbo- en wo-studenten naar bijbanen, studiegerichte bijbanen, traineeships en starterfuncties. Het voordeel van het werken voor een uitzendbureau is dat het vaak flexibel werk is en dus makkelijk te combineren met je studie.

Via viaVoor het vinden van een bijbaan is het soms ook handig om een kruiwagen te hebben. Je kent vast wel iemand die bij een leuk bedrijf werkt en een goed woordje voor je kan doen. Vraag of iemand in je vrienden/kennis/studiegenoten-kring nog iets weet. Scheelt je een hoop gestruin op het web.Gebruik TwitterOok vacaturesites zijn actief op Twitter en tweeten regelmatig het actuele aanbod. Volg meerdere vacaturesites zodat je nieuwe vacatures meteen in je timeline ziet verschijnen.Daarnaast is het op Twitter mogelijk om te zoeken op woorden. Zoek jij een bijbaan in de horeca in Utrecht? Zoek dan bijvoorbeeld op ‘vacature horeca Utrecht’ of ‘bijbaan AND horeca AND Utrecht’, eventueel met hashtags. Door 'AND' toe te voegen vind je alleen tweets die al deze woorden bevatten. In Twitter applicaties (via web of mobiel) als Hootsuite of Tweetdeck kun je zoekwoorden vast instellen, zodat constant de nieuwste berichten met de betreffende term(en) bovenaan staan. Als je een specifiek bedrijf op het oog hebtMisschien heb je al lang een bedrijf gevonden waar je zou willen werken, maar bieden zij geen geschikte vacatures aan op dit moment. Geen probleem. Bijna elk bedrijf heeft op hun website een knopje ‘Werken bij’. Stuur een open sollicitatie met je unique selling points en wie weet bellen ze jou als eerst voor de volgende openstaande vacature. Vind je een open sollicitatie niets? Stel dan een RSS-feed in, zodat je meteen op de hoogte wordt gesteld als er een nieuwe vacature wordt toegevoegd. Beter nog is het om eens binnen te stappen bij het bedrijf (neem je cv mee!). De kans bestaat dat er wel een briefje bij de kassa hangt, terwijl er geen vacature online staat. Bovendien waarderen bedrijven het meestal wel als je lef genoeg hebt om gewoon langs te komen.