De feestdagen: een tijd van veel vreten, gezelligheid, familie en jawel…spelletjes. Uiteraard zijn de feestdagen niet compleet zonder de avond af te sluiten met een ouderwets familiespelletje. Maar welk spelletje moet je dan kiezen? Je wilt je kleine neefje niet teleurstellen, maar oma moet uiteraard ook wat vermaak hebben. Om het nog wat extra feestelijker te maken, hebben we ook wat extra kerst- en drankelementen toegevoegd aan de spelletjes.

1. Brief in de pan 

Onder elke student vast wel bekend. Het enige wat je nodig hebt is een pan, papiertjes en een pen. Iedereen schrijft drie bekende mensen of personages op de papiertjes en stopt ze opgevouwen in de pan, vervolgens maak je teams van twee personen. 

In de eerste ronde pakt één iemand van het team een briefje uit de pan en omschrijft het woord op het briefje. Hierbij mag je geen hoofdletters noemen en niet vertalen naar een andere taal. Als je teamgenoot het briefje goed raadt, mag je het briefje uit de pan halen en bewaren. Bij een fout antwoord gaat het briefje weer terug in de pan. De pan wordt doorgegeven tot de briefjes op zijn. 

In de tweede ronde stop je alle briefjes weer in de pan. Als jouw team aan de beurt is, pakt iemand een briefje en beeldt hij of zij het woord uit. Het team dat de meeste briefjes heeft wint. 

Bij de derde ronde stop je weer alle briefjes in de pan. Nu mag je teamgenoot maar één woord noemen om het briefje te omschrijven. Het team met de meeste briefjes wint deze ronde. Uiteraard zijn de spelregels makkelijk om te gooien en kan je bijvoorbeeld ook met tijd spelen. Én als het toch kerst is, kan je er natuurlijk ook voor kiezen om ‘kerstvoorwerpen’ te nemen in plaats van bekende personen. Misschien nog best lastig om een kerstbal uit te beelden… 

2. Weerwolven 

Als je met de hele familie bij elkaar bent en je hebt veel spelers nodig, dan is Weerwolven het perfecte spel om te spelen. In dit spel gaan de weerwolven de strijd aan met de gewone burgers. Het is de taak van de weerwolven om zoveel mogelijk burgerslachtoffers te maken en het is de taak van de burgers om de weerwolven te ontmaskeren. Iedereen krijgt een kaartje met een rol erop. Je kunt een weerwolf zijn of een burger, maar er bestaan ook speciale karakters als het stiekeme meisje, cupido en de heks. Als het weer dag wordt, mag er gestemd worden in een vergadering wie als mogelijke weerwolf geëlimineerd moet worden, maar de weerwolven nemen zelf ook deel aan deze vergadering. Zullen de burgers of de weerwolven overleven? Wanneer je dit spel voor het eerst speelt, gaat het misschien wat sneller voorbij dan normaal. Daarom kun je als extra personage de Kerstman in het leven roepen. De Kerstman wijst ‘s nachts iemand aan, waarbij hij cadeautjes komt brengen. En uiteraard beschermt de Kerstman iemand tegen de weerwolven. Hebben de weerwolven een burger gedood die bezoek heeft gehad van de Kerstman, dan zal deze nog een ronde verder overleven.

valse motten

3. Valse motten

De titel zegt het al een beetje… Je mag bij dit spel echt valsspelen. Het doel van het spel is om zo snel mogelijk je kaarten kwijt te zijn. Ook mag je elke ronde proberen om je valsspeel-mot kaart zo onopvallend mogelijk te laten verdwijnen uit je stapel. Uiteraard moet je wel ontkomen aan het streng toekijkende oog van de bewakingskever. Als de bewakingskever je een kaart ziet wegmoffelen dan krijg je een extra kaart en worden de rollen omgedraaid. Vanaf nu ben jij de bewakingskever. Uiteraard zijn wij geen echte studenten en als we het spel niet een beetje studentikozer maken. Daarom kan je afspreken dat diegene die wordt gesnapt door de bewakingskever niet alleen een extra kaart moet nemen, maar ook een shotje achterover mag slaan (niet doen met je kleine neefjes). 

(Prijs: € 10,99) 

4. Halli Galli 

Bij Halli Galli moet je ervoor zorgen dat je je kaarten niet kwijtraakt. Het is een reactiespel waarbij de zenuwen ellendig hoog kunnen zijn. Op elke kaart staan één of meer vruchten. De bedoeling is dat iedereen om de beurt een kaart omdraait en voor zich neerlegt. Als er precies vijf dezelfde fruitsoorten te zien zijn, is het de kunst om zo snel mogelijk op het belletje te drukken. Ben je als eerste, dan krijg je alle kaarten die open liggen. Uiteraard is het een goed idee dat er wat hardere consequenties volgen als je onterecht op de bel drukt. Daarom is het wel zo eerlijk dat je ook meteen een paar slokjes van je biertje mag nemen als je verkeerd hebt gedrukt. Mensen die bekend zijn met Halli Galli vinden het vast niet vreemd klinken dat je best wel een beetje gewond kan raken als je fanatiek bent. Ik zou dan ook vooral je ringen en armbanden af doen om feestdagen nog een beetje vredig te houden. 

(Prijs: € 11,95)

5. Beverbende

In dit spel is een goed geheugen van groot belang. Het gaat erom dat je aan het einde van het spel vier kaarten voor je hebt liggen met zo weinig mogelijk punten. Het enige probleem is dat de kaarten op de kop liggen en je aan het begin van het spel alleen de buitenste twee kaarten mag zien. Als je aan de beurt bent, mag je een kaart van de stapel trekken en mag je een actie doen. Zo mag je een nieuwe kaart inruilen voor een kaart van jezelf, kan je ruilen met een kaart van iemand anders of mag je bijvoorbeeld een andere kaart van jezelf inzien. Als je denkt dat je vier lage kaarten voor je hebt liggen roep je ‘stop’ en mogen de anderen nog één ronde spelen. Hierna draait iedereen zijn kaarten om en zie je of je eigen geheugen je wel of niet in de steek heeft gelaten. Wil je er een drankspelletje van maken? Dan moet diegenen die de hoogste punten heeft aan het einde van de ronde drinken. 

(Prijs: € 9,99)

Weet jij een ideaal spel voor de feestdagen? Laat het ons weten! 

Coverbeeld: Pexels.com