1. Verdwalen

Je gaat voor het eerst naar een (waarschijnlijk) nieuwe stad en dat is al spannend genoeg! Maar wat te denken van je weg vinden in het gebouw van je onderwijsinstelling? De route van het station naar de campus kun je nog via Google Maps vinden, maar die collegezaal in gebouw D op de derde verdieping? Daar zal je toch echt je puppyoogjes voor op moeten zetten bij een ouderejaars.

 

2. Nieuwe mensen

Je ontmoet heel veel nieuwe mensen tijdens je studie, maar vooral in de eerste weken word je soms overdonderd door al die nieuwe gezichten. Wees gewoon jezelf en probeer een beetje te mengen, dan kom je er vanzelf achter met wie je goed op kunt schieten! 

 

3. Wennen aan de trein

Of je nou thuis blijft wonen of op kamers gaat, je gaat hoe dan ook kennismaken met de trein. En dus ook met de propvolle vrijdagmiddag-coupés, vertraging en met een beetje pech moet je ook nog in een drukke bus waar op de een of andere manier de verwarming altijd op standje woestijn staat. 

 

4. Motivatie

De meeste mensen beginnen vol goede moed aan een studie, maar in de eerste week merk je al snel wie gaan afhaken en wie blijven hangen. Soms zie je op vrijdag nog maar de helft van de mensen die er op maandag waren. Daarnaast ben je waarschijnlijk door alle indrukken gesloopt na je eerste week dus blijf dan nog maar diezelfde motivatie houden! 

 

5.  Nooit genoeg geld

Je denkt misschien: dat valt toch nog wel mee in de eerste week? Maar nee! Al na een week merk je dat al die koffies en broodjes uit de kantine flink aan kunnen tikken! En wat dacht je van spontane etentjes en stapavondjes?