Los af op je studieschuld zodra je kan

Je hebt alle tijd om je schuld bij DUO af te lossen en de voorwaarden zijn helemaal niet zo streng, maar het is toch elke maand een bedrag dat je liever ergens anders aan had besteed. Hoewel je de eerste twee jaar niet hoeft af te lossen, loopt de rente gewoon door – en moet je uiteindelijk dus meer terugbetalen. Wees dus slim en los bij een financieel meevallertje een stukje studieschuld af. 

Let wel op: als je studieschuld zo groot is dat je hem niet in 15 jaar (studenten die een basisbeurs hebben ontvangen) of 35 jaar (studenten vanaf collegejaar 2015/2016) kunt aflossen, dan kost extra aflossen je natuurlijk extra geld. Het restbedrag wordt dan immers kwijtgescholden.

Onderhandel over je loon

Als je je eerste echte baan krijgt aangeboden (na bloed, zweet en tranen), ben je misschien geneigd om meteen akkoord te gaan met de arbeidsvoorwaarden en met name het loon. Maar je mag daar best over onderhandelen! Zorg dat je bent voorbereid en weet wat een gebruikelijk loon is voor die functie, voor iemand in jouw positie. 

Leef nog even van je studentenbudget

Als je niet meteen een baan kan vinden, moet je sowieso elke euro omkeren. Maar als je wel een baan hebt, en voor het eerst een grotemensensalaris binnenhaalt, lijken dat bakken met geld. Heel verleidelijk dus om ook meer geld uit te geven dan je gewend bent. Beter is om dat niet te doen! Nu ben je nog gewend aan een klein budget, dus het zou slim zijn om dat nog even vol te houden. Zo kun je flink sparen, helemaal als je nog op kamers blijft wonen.

Open een spaarrekening 

En wat doe je met dat geld dat je overhoudt omdat je nog op je studentenbudget leeft? Sparen natuurlijk! Open een spaarrekening aan als je die nog niet hebt en stort daar alles op dat je per maand overhoudt. Zo komt dat eigen appartementje, die lange reis of een auto snel in zicht! 

Check je betaalrekening

Nu je geen student meer bent, mag je ook geen studentenrekening meer hebben. Controleer dus voorwaarden van betaalrekeningen met elkaar, voordat je automatisch een rekening opent bij je huidige bank.

Je inkomsten en uitgaven gemakkelijk op een rijtje zetten? Gebruik de Vergelijk je Rijk-calculator!

 Beeld: Pixabay/Blickpixel