1. Cafeïne droogt je uit

Regelmatig hoor je dat koffiedrinken slecht voor je is omdat het een uitdrogende werking op je lichaam heeft. Je moet inderdaad vaker plassen als je koffie drinkt, maar volgens onderzoek van de universiteit van Birmingham zorgt regelmatig koffiedrinken juist voor een bepaalde weerstand tegen uitdroging. Die paar koppen koffie op een dag tellen dus gewoon mee voor de 1,5 liter vocht die je iedere dag nodig hebt.

2. Décafé is cafeïnevrij

Toch genieten van een kop koffie, zonder de nadelige effecten van cafeïne; dat is waarom veel mensen décafé drinken. Een onderzoek van de universiteit in Florida heeft aangetoond dat er wel degelijk cafeïne in decafé zit. Als je tien koppen décafé per dag drinkt, drink je in principe twee koppen gewone koffie.

3. Van koffie word je nuchter

Na een lange nacht waarin je de nodige hoeveelheid alcohol naar binnen hebt gewerkt in de kroeg, is het de volgende ochtend een hel om op te staan. Je begint met een sterke bak koffie om te ‘ontnuchteren’, maar helpt dit ook echt? Een studie uit 2009 toont aan dat muizen die een klein beetje alcohol hebben gehad en daarna koffie toegediend krijgen inderdaad wel alerter zijn, maar veel meer moeite hebben met navigeren. Na een ‘vroeg’ feestje weer helder worden met koffie kan desastreuze gevolgen hebben. Alcohol en koffie gaan volgens het onderzoek namelijk niet goed samen.

4. Koffie is alleen maar slecht voor je

Dat een hoge dosis cafeïne niet goed voor je is, kun je zelf ook wel bedenken, maar er zitten wel degelijk voordelen aan het drinken van koffie. Je loopt minder risico op de ziekte van Parkinson, het weert de beginselen van Alzheimer af en in de sportschool presteer je ook nog eens beter.

5. Cafeïne helpt met afvallen

Koffie kan je helpen met afvallen omdat het je stofwisseling verhoogt, waardoor je sneller gewicht verliest. Helaas zijn de effecten hiervan niet van toepassing op permanent gewichtsverlies. Wil je je kilo’s echt definitief kwijt? Dan is koffie drinken daar geen oplossing voor. Sterker nog, veel koffiedrinkers gooien ook nog eens een scheut melk of wat suiker in hun kopje: dat is juist niet goed als je wilt afvallen.

Bron: The Huffington Post