1. Boeken kopen en ze vervolgens niet nodig hebben 

Op elke uni of hogeschool zijn ze wel te vinden: docenten die je nog net niet dwingen om álle boeken voor het vak te kopen.  Het erge is dat we ze nog geloven ook. Tenminste, in het eerste studiejaar. Want geloof me, je gaat écht niet dat complete boek uitlezen. Op internet zijn er genoeg vervangers (lees: samenvattingen) te vinden van studieboeken. Daarin wordt overbodige informatie overgeslagen - scheelt je een hoop leeswerk! En je zult waarschijnlijk net zo hoge studieresultaten 
halen. 

2. Naar elk college gaan 

‘College skippen?! Dan mis ik veel te veel, en straks haal ik het tentamen niet, en mijn BSA niet..’.  Yup, dit is een typische uitspraak voor een eerstejaars. Maar geen zorgen, het is echt niet erg als je een college mist (tenzij er een aanwezigheidsplicht is, natuurlijk). Vaak komen de slides van het college na afloop online en kun je aantekeningen overnemen van studiegenootjes. Als je nog meer mazzel hebt, wordt het college opgenomen en kun je het terugluisteren. 

3. Het gevoel hebben alsof je niets aan je eerste jaar hebt

Denk je je eindelijk een beetje te gaan specialiseren na je middelbare school, krijg je alsnog vakken die allesbehalve met elkaar te maken hebben. Maar wees gerust: hier komt verandering in! Later in je bachelor moet je je specialiseren in een richting die je écht leuk vindt. Ook al geloof je er nu niets van, aangezien je statistiek, filosofie en communicatie in één jaar volgt. 

reizen-wachtenopdebus (1)

4. Te laat komen door het ov 

Als je in het eerste jaar nog thuis woont, word je regelmatig gedwongen om vroeg op te staan voor het openbaar vervoer. Tsja, en we weten allemaal dat de NS zich niet altijd aan de planning houdt. Vertraging, waardoor je je overstap niet haalt... dat is nou eenmaal iets wat bij het gratis reisleven van een student hoort. Heel frustrerend. Zeker gedurende de ochtendspits. En laat je daarom nou net te laat komen in je college, dat al om 9 uur van start ging. Maar goed, gelukkig bestaan er ergere dingen dan te laat komen. 

5. Iedereen te vriend houden 

Als je aan een nieuwe studie begint wil je hoogstwaarschijnlijk zo snel mogelijk nieuwe vrienden maken. Er komt echter één klein probleempje bij kijken:  je kent nog niemand. En daarom doe je – puur uit voorzorg – maar aardig tegen iedereen. Je weet maar nooit van wie je tenslotte een gratis samenvatting kan scoren voor het leren van een tentamen. Maar geloof me: een jaar later ga je écht niet meer met die mensen om waarvan je een jaar eerder dacht dat het je beste vrienden zouden zijn.