1. Verkouden medestudent

Het is moeilijk jezelf te horen nadenken wanneer er iemand constant zit te niezen, te hoesten of te snotteren. Helaas zit er bijna bij elk tentamen wel een verkouden medestudent in de zaal die ongewenste geluiden produceert.

 

2. Vervelende surveillant

Het is natuurlijk heel erg maatschappelijk verantwoord van jouw opleiding om opa’s en oma’s van de straat te houden door ze als surveillant neer te zetten bij een tentamen. Maar oei oei, wat zijn die onderbetaalde bejaarden soms toch vervelend! Het minste of geringste pakken ze aan om je de les te lezen en bij elke blik die niet gericht is op je tentamenvel, gaat bij hen het spiekalarm af.

 

3. Zenuwachtig getik

Ja jij vindt dit tentamen ook heel moeilijk, maar hoeft dat niet aan al je medestudenten te laten weten door constant met een pen/potlood/stoelpoot/te tikken. Of is het soms een geheime code die jij hebt gemist om de antwoorden op de meerkeuzevragen door te spelen?

 

4. Te weinig tijd

De grote klok aan de muur is onverbiddelijk; je hebt nog niet eens de helft van de vragen beantwoord, maar de tijd is al wel ver over de helft. Hoe vervelend is het als je tijdens het maken van je tentamen al weet dat je nooit genoeg tijd hebt om jouw geniale antwoorden op papier te zetten.

 

5. Slechte temperatuur

Temperatuurbeheersing is voor vele universiteiten en hogescholen nog steeds een ware uitdaging. Met een beetje pech word je in een ijskoude hal gedumpt waar je klappertandend jezelf mag bewijzen of je zweet je juist peentjes in een veel te heet en krap klaslokaal.