1. Oh maar als zij belt moet het wel heel belangrijk zijn – zij belt nooit!

Het mag al niet eens gebeuren dat jij ziet wie er belt! Zet je telefoon voor vertrek op auto- of vliegtuigstand om ervoor te zorgen dat je niet je aandacht op de weg verliest. Natuurlijk, soms heb je je navigatie aan staan en hoor je je telefoon overgaan. Als het echt, écht zo belangrijk is dat het naar jouw inschatting niet kan wachten, zorg dan dat je niet in paniek raakt, NIET opneemt, maar rustig naar een tankstation of parkeerplek rijdt zodat je de persoon terug kan bellen.

 

2. Nee maar dit belletje moet ik echt even nemen – en ik doe het handsfree!

Handsfree, schmandsfree: je aandacht moet enkel en alleen bij de weg zijn! Uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid blijkt dat handsfree bellen net zo gevaarlijk is als rijden met een telefoon in je hand. Je handen aan het stuur en je focus bij het rijden dus. Okee, meezingen met Famke Louise kan nog net, maar dat is het dan ook wel.

 

3. Hallo, ik sta bij een stoplicht, wat kan er gebeuren?

We snappen dat je er superhot uitziet in dit rode licht en dat je dat absoluut even wil snapchatten naar je crush. Maar doe het niet! Voor je het weet is het groen en houd je het verkeer op terwijl jij nog je sexy bijschrift aan het aftypen bent, of je ziet het vanuit je ongeconcentreerde ooghoeken groen worden en trekt vol overtuiging op terwijl het alleen groen was voor rechtsaf…

 

4. Op de fiets even appen dat je onderweg bent, kan prima toch?

Appen op de fiets is minstens zo gevaarlijk als appen in de auto. Jij bent lekker de 416 gemiste berichten in de OudeBuddies4ever Whatsappgroep aan het teruglezen terwijl je niet gezien hebt dat het net rood werd, en voordat je het weet moeten aankomende auto’s voor jou uitwijken en hun eigen leven in gevaar brengen, én dat van de mensen die braaf op de stoep stonden te wachten.

 

5. Ik verveel me dood in de file, ik kan echt wel even door Instagram scrollen.

Ja, het is saai, maar juist in de file moet je opletten wat er om je heen gebeurt. Mensen zijn ongeduldig en gefrustreerd, en ze halen allerlei rare acties uit om vooruit te komen. Kim Kardashian’s selfies moeten maar heel even wachten.

 

Gewoon nog even wat feitjes, mocht je meer overtuiging nodig hebben:

  • 38% van de automobilisten geeft aan wel eens zijn/haar telefoon achter het stuur te gebruiken, en maakt daarmee de kans op een ongeluk 10 keer groter.
  • 35% van de mensen leest wel eens een smsje of Whatsapp-bericht achter het stuur en 20% verstuurt er wel eens een.
  • Ook op de fiets kunnen mensen zich niet inhouden: 34,4% belt wel eens en 13% kijkt op social media.
  • Van de jongeren tussen de 12 en 17 jaar krijgt 18%(!!) te maken met fietsongelukken door op hun smartphone te kijken.

 

Bron: UnitedConsumers
Foto: Pixabay