Machiavelli

Met dit spel is het de bedoeling om zo snel mogelijk, zo waardevol mogelijke gebouwen te bouwen, waarmee de meeste punten worden verdiend. Iedere speelronde kunnen spelers in het geheim een karakterkaart kiezen die ieder een andere eigenschap hebben waarmee het spel kan worden beïnvloed. Het gebrek aan kennis van de karakter die je medespelers kiezen, zorgt voor interessante speculaties en het maken van weloverwogen keuzes.

 

Kolonisten van Catan

Kolonisten kan niet ontbreken als we het hebben over vermakelijk bordspellen. In het spel moet je zoveel mogelijk punten verzamelen door een willekeurig gelegd landkaart vol te bouwen met dorpen en wegen, om zodoende grondstoffen te verzamelen waarmee je verder kan uitbreiden. Het spel kent onderhand vele uitbreidingen en het vergt de nodige ervaring om de trucs van het spel door te krijgen.

 

Risk

Een titel die geen inhoudelijke uitleg verdient, maar absoluut op deze lijst thuishoort, is Risk. Het wereldveroverende spel die vriendschappen vernietigt en families voor altijd uit elkaar scheurt. Ideaal om op een koude winternamiddag voor de open haard te spelen.

 

De Mol

Dit spel moet je niet verwarren met het TV-programma. Met De Mol worden de deelnemers verdeeld over enkele mollen, en meerdere agenten. Het is aan de agenten om vervolgens minstens de helft van de vijf missies te laten slagen, en de mollen willen dit voorkomen. Wat (in mijn ervaring) vaak volgt, is een half uur lang geschreeuw, het genadeloos mensen zwart maken, jezelf voordoen als iemand anders en het sluiten van pacts waar de andere helft van de tafel weer fronsend van op kijkt. Klinkt gezellig, maar het feit dat niemand iets van elkaar weet maakt het erg leuk.

 

Weerwolven

In het dorpje Wakkerdam is het altijd rumoerig. ‘s Nachts komen er namelijk weerwolven tot leven die de bewoners één voor één oppeuzelen, en het is aan de bewoners overdag om de weerwolven te zien pakken. Alle deelnemers krijgen een rol (die alleen voor henzelf bekend is), van weerwolf tot heks en van burgemeester tot cupido, met elk zijn unieke krachten. Het spel wordt geleid door een spelleider en het is de bedoeling al pratende samen te werken (of elkaar zwart te maken) om de weerwolven te vangen voor ze het hele dorp hebben opgegeten.

 

Foto: Unsplash