Helaas is dit niet de werkelijkheid en moeten we andere dingen verzinnen om met deze zware lasten om te gaan. Een oplossing hiervoor is nachtwerk! Hierbij lever je een nachtrust in voor (dubbele) euro’s en tijd en kan je overdag, al dan niet gapend, aan de studie zitten. 

 

1. Postsorteerder

Een baan waarbij je ervoor zorgt dat zowel brieven van de belasting als liefdesbrieven op de juiste bestemming aankomen. Als postsorteerder sorteer je de post uit voor het hele land. Dit doe je deels met de hand, maar gelukkig zijn er ook machines die het werk verlichten. Het voordeel van het werken als postsorteerder is dat het heel flexibel is. Je werkt een ochtend-, avond- of nachtdienst waarin je 2 tot 6 uur per dag werkt. Een ander voordeel is dat je een toeslag krijgt op je loon als je ’s nachts werkt. Het uurloon is ongeveer € 9,50.

 

2. Barmedewerker

Als barmedewerker, in bijvoorbeeld een kroeg of club, maak je lange nachten door biertjes te tappen, cocktails the shaken en dronken mensen de deur te wijzen. Een barmedewerker heeft het vaak in de weekenden druk en maakt veel uren. Dit is per kroeg/club afhankelijk van de drukte. Daartegenover staat vaak de gezellige sfeer met collega’s en gasten en natuurlijk een goede fooi als je je best doet. Het minimumloon voor iemand van 20 is € 5,79 per uur. Vaak kan je over het salaris nog onderhandelen en ook de fooi kan een mooie extra zijn.

 

3. Studentchauffeur

Een studentchauffeur is een taxi- en privéchauffeur in één. Je vervoert de klanten in hun eigen auto’s naar plaats van bestemming of naar huis. Dit is soms ’s nachts, omdat je iemand moet ophalen van een bijeenkomst of borrel die te lang heeft geduurd en diegene zelf niet meer mag rijden door een glaasje wijn te veel. Het is flexibel werk, waarin je zelf aangeeft welke dagen je kunt werken. Dit zijn diensten van gemiddeld 6 uur. Ook tijdens het wachten op de klant word je betaald. Iemand van 20 jaar verdient ongeveer € 6,90 euro per uur.

 

4. Nachtreceptionist

Een nachtreceptionist in een hotel is het aanspreekpunt voor late gasten en je houdt ook in de gaten of er geen gekke dingen gebeuren in het gebouw. Verder kunnen schoonmaken en administratieve taken bij je baan horen, maar dit is een klein deel van het werk. Het werk zelf is fysiek niet zwaar, flexibel in te delen en het uurloon mag er ook wezen. Je verdient ongeveer € 10 per uur. Als nachtreceptionist ben je voor eventjes de baas van het hotel, totdat de zon weer op komt en je lekker naar huis mag om bij te slapen.

 

5. Schoonmaker

Nachtwerk als schoonmaker op bijvoorbeeld locaties zoals Schiphol, waar het 24 uur per dag open is, is ook een manier om extra geld te verdienen. Je zorgt voor een schone omgeving voor de reizigers en medewerkers van Schiphol. Je kunt openbare ruimtes schoonmaken of bepaalde horecagelegenheden. De werktijden zijn flexibel, je kunt overdag, ’s avonds of ’s nachts werken. Gemiddeld werk je 6-8 uur per dienst. Je bent veel in contact met collega’s en gasten en moet het niet erg vinden fysiek aan de slag te gaan. Het uurloon voor iemand van 20 is ongeveer € 8,60 per uur.

Lees ook het interview met Paul, die werkt in de nachtploeg van Primark.

Zoek jij nog een bijbaan? Kijk dan op Studentenbaan.nl of er iets voor je tussen zit.