Soms je rots in de branding, soms je grootste irritatie. Bij deze sommen we zowel voor- als nadelen op over je vriend en vijand gedurende je laatste studiemaanden. Het schrijven van je scriptie wordt door de gemiddelde student ervaren als een emotionele rollercoaster. Wanhoop overheerst, je motivatie daalt en de zenuwen bouwen zich op wanneer de deadline nadert.

 

Vier voordelen van je scriptiebegeleider

 1. Gratis feedback

Tegenwoordig zijn er talloze bedrijven te vinden die je scriptie willen controleren, redigeren of zelfs willen schrijven. Maar daar betaal je dan ook wat voor. Je scriptiebegeleider kan jou ook  – als je je aan de tussentijdse deadlines houdt – controleren en adviezen geven. Helemaal gratis!

 

2. Professionele feedback

Bij één van de vele vage bedrijven die jouw scriptie ‘zorgvuldig en professioneel controleert’ weet je nooit zeker of dit betrouwbaar is. Je hebt geen idee wie daar werken, wat voor opleiding zij hebben gedaan en of je wel waar krijgt voor je geld. Bij je scriptiebegeleider weet je zeker dat het iemand is met verstand van zaken, en die je ook nuttige en in real life feedback kan geven.

 

3. Voortgangsgesprekken

Het is lastig om motivatie te vinden voor het schrijven van je scriptie, simpelweg omdat je vaak geen idee hebt waar je moet beginnen. Daarnaast heb je een paar maanden de tijd om aan je scriptie te werken, maar is het knap lastig om gedurende de eerste maand al te beginnen. Tijd genoeg, toch? Dit is je grootste valkuil: de laatste maand verzeil je in stress. Door middel van voortgangsgesprekken houdt je scriptiebegeleider je op de rails en spreekt desnoods tussentijdse deadlines met je af.

   

4. Motivatie

Er zijn genoeg momenten dat je wanhopig bent en je geen idee meer hebt van wat je hebt opgeschreven en ingeleverd. Als je de volgende dag ‘je bent hartstikke goed bezig’ te horen krijgt, val je bijna om van verbazing. Het feit dat je begeleider er nog in gelooft, betekent dat je je (voorlopig) geen zorgen hoeft te maken, en dát zorgt weer voor motivatie.

 

Vier nadelen van je scriptiebegeleider

 1. Het laten afweten voor de deadline

Niets is frustrerender dan geconfronteerd worden met de afwezigheid van je scriptiebegeleider op het moment dat je ‘m harder nodig hebt dan ooit. Meestal is dit enkele dagen voor de deadline het geval, wanneer de paniek toeslaat en de begeleider overstroomd wordt met wanhopige mails van studenten. Het zijn vaak kleine vraagjes, die kunnen toch wel even beantwoord worden?!

 

2. Niet professioneel zijn

Ook zoiets; scriptiebegeleiders die gewoon niet reageren. En dan niet eens op een mail over een deadline, maar bijvoorbeeld over een voortgangsgesprek. Vervolgens krijg je een uur van tevoren te horen: ‘Joe, is goed! Zie je zo’, en dat ‘Verstuurd vanaf mijn IPhone’, nadat jij een afstandelijke en formele toon hebt aangeslagen in je mail… 

 

3. Extreem vaag commentaar hebben

Commentaar is altijd fijn, daar kunnen we namelijk iets van leren. Dan moet het echter wel nuttig en specifiek zijn. Aan ‘kijk hier nog even naar’ hebben we natuurlijk niets. We hebben trouwens ook niets aan vage dia’s met algemene APA-informatie die we al tijdens het eerste jaar voorgeschoteld hebben gekregen. Een béétje nuttige en concrete info zou fijn zijn!

 

4. Confronterende feedback

Een bezorgde blik in combinatie met een diepe zucht. ‘Je moet flink aan de bak’, krijg je vervolgens te horen van je begeleider. Dan slaat niet alleen de paniek toe, maar ook de onzekerheid. Dit is tenslotte ook de eerste keer dat jij een scriptie schrijft, en je hebt geen idee welke richting je op moet. Van voorbeeldscripties word je niet wijzer, en van je dreigende begeleider al helemaal niet. Motivatie en positiviteit zijn gedurende de eerste weken van het scriptieproces noodzakelijk, anders word je echt depressief – en dat willen we niet. 

 

Een scriptie schrijven, hoe doe je dat?