1. Rekening houden met anderen

Hé, een beetje egoïstisch zijn is oké. Je moet jezelf soms gewoon een beetje ophemelen. Dat is goed voor je. Maar als je met anderen samenwoont, kan je soms beter je inner ego even in je kamer laten. Als je als eerstejaars net nieuw in een studentenhuis komt te wonen, is het nog even wennen aan de regels die binnen een huis gelden. 

Je studententijd is een feest, met binnen een huis wat speeltuinregels. Het zal een eerstejaars bijvoorbeeld sneller overkomen afwas te laten staan met de gedachte ‘dat doe ik zo wel’ of luidruchtig zijn terwijl een huisgenoot de volgende dag tentamens heeft. 

 

2. De moeder/vader en het kind 

Omdat eerstejaars nog moeten wennen aan het voor zichzelf zorgen, rekening houden met anderen en huisregels, moet er ook iemand zijn die je wijst op deze regels. Meestal zijn de ouderejaars hiervoor ‘het zakje’ (het zakje = de lul zijn). Friends forever ben je met je huisgenoten, met een touch van moeder/vader-kind-relatie. Sommige huisgenoten hebben namelijk wat meer last van ‘het ene oor in, het andere oor uit’.
Dit verschil zal altijd blijven bestaan. Het is een leerproces die je doormaakt binnen een huis. 

 

3.  Prioriteiten stellen

Als je als eerstejaars het studentenleven betreedt, is alles belangrijker dan je studie. Je ontmoet nieuwe mensen, die gaan naar feestjes en die feestjes zijn zó leuk. Je wilt als levensgenieter natuurlijk zoveel mogelijk uit je studententijd halen. Omdat het voor de eerstejaarsstudent allemaal nieuw is – een soort sneltrein waar je de eerste maanden niet uitkomt – is het moeilijker prioriteiten zoals studie voorop te stellen. 

Eerstejaars vinden het belangrijker nieuwe mensen te ontmoeten en zoveel mogelijk te genieten van de feestjes. Ouderejaars zijn meer gefocust op de toekomst. Zij zijn bereid om stage te lopen in een andere stad, dagenlang te studeren, Natuurlijk houden ouderejaars nog steeds van feestjes. Alleen met mate. Als je single bent, moet je ergens je soul mate vandaan halen, toch. 

 

4. Meer/minder discipline

Om weer even terug te komen op de dingen die leuker zijn dan studeren. In je eerste jaar vind je dit veel belangrijker, dan een ouderejaars. En omdat het allemaal nieuw en leuk is, is het voor een eerstejaars moeilijker om gedisciplineerd aan het werk te gaan. Want ‘jeetje, dat feest gister was echt awesome’ of ‘hé, daar is die jongen waar ik het gister zo leuk mee had’ is veel interessanter dan een wettenbundel, even eerlijk. 

Ouderejaars hebben het allemaal al meegemaakt en kijken dus niet echt meer op van die ene jongen of dat ene meisje. Drank handelen ze ook minder goed. En waarom zou jij je een dag rot voelen als je die dag lekker in de UB kan besteden?