Het horrorscenario voor iedere student is het uitvoeren van een groepsopdracht. Met name de groepsopdrachten met mensen die je niet kent worden als verschrikkelijk ervaren. Op de een of andere manier lijkt het altijd alsof jij heel veel werk hebt verricht, terwijl de anderen geen reet hebben uitgevoerd. Het enige wat je wilt is dat deze groepsopdracht positief eindigt. Maar hoe krijg je dit voor elkaar?

 

1. Take the lead

Nu kom je misschien een tikkeltje arrogant over, maar dit is vaak de meest effectieve manier om luie groepsgenoten aan het werk te krijgen. Als je gewoon duidelijk zegt wat diegene moet gaan doen en voor wanneer de taak af moet zijn, werkt dit vrijwel altijd. Nu heeft diegene het gevoel alsof jij zijn of haar leider bent, en zal diegene – hopelijk – een resultaat aanleveren. Mocht dit niet zo zijn, kun je er altijd nog mee dreigen dat je zijn of haar naam verwijdert van de opdracht.

 

2. Wees er op tijd bij

Met onbekende groepsgenoten is het toch een beetje awkward om als eerste alle contactgegevens van iedereen te verzamelen. Het liefst stel je dit zo lang mogelijk uit. Laten we het al helemaal niet over dat eerste contactmoment gaan hebben. Toch is het belangrijk om zo snel mogelijk jullie knusse whatsappgroepje aan te maken en die eerste meeting te plannen. Je zult zien dat dit met onbekende groepsgenoten meer tijd kost. En voordat jullie die eerste meeting gehad hebben, is de deadline dichterbij dan je denkt.

 

3. Stap naar de docent toe als het niet gaat

Als je merkt dat er één groepsgenoot precies niks uitvoert, accepteer dat dan niet. Naar de docent gaan is in dit geval de beste optie, hoe kinderachtig ook. Geef aan dat die groepsgenoot niets doet, en vraag of de docent dit vervolgens face-to-face met de student wil bespreken. Een sneaky manier van verklikken? Dat is het zeker. Maar als jij niet durft op te treden, moet je een ander dit laten doen.

 

4. Overleg met je ‘medeslachtoffers’

Je bent vast niet de enige die de dupe is van een luie student die het groepsproces een stuk zwaarder en trager laat verlopen. Overleg daarom met je medestudenten uit je groepje of jullie daadwerkelijk op dezelfde lijn zitten. Door de situatie – zonder de luie persoon uiteraard – met elkaar te bepreken, versterk je ook weer de vertrouwensbond. Als jullie vervolgens samen de luie groepsgenoot confronteren, zal diegene zich bedreigd voelen en zich gedwongen voelen om een aandeel te leveren in de groep.