De tentamenperiode is voor veel studenten keer op keer een stressvolle reis tussen drukke studieplekken, tentamenhallen en vele koffiezetapparaten. Gelukkig zijn er voldoende tips om deze zo stressvrij en verdraagzaam mogelijk te maken.

 

1. Ruime planning

Elke docent hamert erop en het is het oudste cliché uit het boekje op zowel de middelbare school én het hogere onderwijs: plan vooruit. Dat neemt niet weg dat het onwijs belangrijk is om de weken in de aanloop naar je tentamen goed in te plannen. Je wilt er tenslotte niet in de laatste week voor je tentamen erachter komen dat je het studieboek niet volledig onder de knie krijgt, laat staan dat je stof kan herhalen. Ook zorgt een strakke, ruime planning voor rust in je hoofd. Je weet dan immers dat je niet in de problemen komt met de studielast. Dit zorgt ervoor dat je een stuk gemotiveerder bent - en blíjft - dan wanneer je tegen een enorme berg op moet klimmen!

 

2. Slaap voldoende

Je kent ongetwijfeld de verhalen van studenten die tot diep in de nacht blokken... Of de wekker om vier uur ‘s ochtends zetten om nog een paar uur te leren voor hun tentamen om 9 uur. Doe ze niet na! Je hebt weliswaar extra studietijd, maar dit gaat ten koste van jouw lichamelijke gesteldheid. Het is heel belangrijk om een goede nachtrust op de eerste plaats te zetten. Zelfs wanneer je op de vooravond van je tentamen nog stof moet doorlezen, is het verstandiger om toch op tijd naar bed te gaan. Dit borduurt voort op de vorige tip. Een goede voorbereiding moet zulke nachten doorhalen überhaupt voorkomen.

 

3. Zoek afleiding

Constant studeren is voor niemand goed en werkt niet. Gun jezelf daarom de nodige afleiding. Denk hierbij aan relatief grote afleidingen, zoals een avondje eten met je huisgenoten, of even een uurtje de stad in (overdag). Het verschilt per persoon en hangt af van je concentratieboog. Probeer dit voor jezelf uit te zoeken en te bedenken wat voor jou een prettige, korte afleiding kan zijn. Ikzelf kan zo’n dertig minuten geconcentreerd leren, wat ik afwissel met een hoofdstuk lezen uit een boek waar ik op dat moment mee bezig ben. Daarna is mijn hoofd weer leeg en kan ik opnieuw een half uur stampen.

 

4. Vermijd stress

Stress is de factor die jou ongenadig kan tegenwerken. Voor, tijdens en na een tentamen. Als je stress ondervindt, vermindert je concentratie, word je minder zorgvuldig en zit je minder lekker in je vel. Allemaal gevolgen die van slechte invloed zijn op jouw prestaties. De eerder genoemde tips werken alle drie stressverlagend.

Maak een duidelijke planning, slaap genoeg en vergeet niet zo nu en dan wat afleiding te zoeken. De dag van het tentamen is cruciaal, zet die dag je wekker extra vroeg en stap ruim op tijd op de fiets, zodat je niet voor onverwachte problemen komt te staan, zoals een lekke band of door de eerste wekker heen slapen. Ga ook niet de laatste twee uur voor je tentamen nog dingen doornemen, je komt geheid dingen tegen die je even niet meer goed kent. Met als gevolg dat jouw paniekhoofd denkt dat je helemaal níks meer kent. Wat natuurlijk reuze, reuze meevalt!