Vraag je jezelf ook weleens af of je de juiste studiekeuze hebt gemaakt? Of: help, gaat deze studie straks wel een baan opleveren? En wat als dat niet zo is?

 

Kom in actie!

Wat erger is dan keuzestress? Helemaal geen keuzes maken! Alleen door te doen, krijg je een beter beeld van wat je ligt en wat je gelukkig maakt. En het geeft niet als dat soms een verkeerde keuze is. Ook daar leer je veel van en weet je uiteindelijk ook heel goed wat je wel en niet wilt.

Loslaten wat anderen vinden

Dit is een lastige, maar misschien wel de belangrijkste. Als je het je enorm aantrekt wat anderen vinden, blijft het altijd moeilijk om keuzes te maken die het beste voor jóu zijn. Zodra je bang bent dat je mensen teleurstelt of zelfs verliest als je doet wat jij wilt, zit er iets niet goed. Echte vrienden kunnen bezorgd zijn, maar horen vooral aan jouw kant te staan. (En voor haters moet je al helemaal niet blijven zitten waar je ongelukkig bent. Succes is de zoetste wraak.)

boek koffie telefoon

Jezelf zijn

Clichés zijn clichés, omdat ze waar zijn. Als de tip hierboven lukt en je je ook nog eens over alle schaamte en gêne heen kunt zetten, kun je altijd en overal jezelf zijn. Door jezelf te zijn, ben je echt en kwetsbaar. Dat is een kracht voor jezelf. Maar dat maakt je ook aantrekkelijker voor vrienden, vriendinnen en werkgevers/opdrachtgevers. Het hangt bovendien samen met de zoektocht naar wat je zou willen doen en bereiken in het leven.

 

Angst is een slechte raadgever

Faalangst, twijfels, onzekerheid, het komt allemaal op hetzelfde neer: angst om iets te verliezen. Zodra je weet wat jou gelukkig maakt: ga ervoor. Punt. Vaak weet je deep down allang wat dat is, maar lijkt het onmogelijk. Niets is onmogelijk. Je wensen zijn een voorgevoel van datgene wat binnen je vermogen ligt. En dat betekent dat jouw wens dus binnen jouw handbereik ligt.