In het voorjaar organiseren veel studie- en studenten(sport)verenigingen door heel Nederland liftwedstrijden. Gewapend met kartonnen borden, hoopvolle glimlachen en opgestoken duimpjes proberen koppels om als eerste bij hun eindbestemming te komen. Aan iedereen die nog nooit aan zo'n wedstrijd mee heeft gedaan: dit moet absoluut op je studentikoze bucketlist komen te staan!

1. Uiteenlopende avonturen

Een dagje liftend op pad van punt A naar punt B zorgt zonder meer voor de meest uiteenlopende, onverwachte avonturen. Je weet nooit waar je afgezet wordt, welke impulsieve beslissingen je neemt of tegen welke hilarische of idiote problemen je aan loopt tijdens de reis. Dat is ook precies wat liften zo leuk maakt; de twijfel of je nog een nieuwe lift gaat vinden en of je de eindbestemming wel gaat halen. Elke keer wanneer een automobilist goedkeurend zijn achterdeuren voor je opent, spoelt de blijheid met een flinke smak adrenaline weer door je lijf en kom je weer een stap dichterbij de finish.


2. Bijzondere kennismakingen

Naast de hachelijke avonturen leer je tijdens een dagje liften ook een grote willekeur aan mensen kennen. De meeste mensen die lifters meenemen zijn niet vies van een praatje, en zodoende hoor je de meest bijzondere verhalen. Ik heb bijvoorbeeld een keer meegelift met een stel studenten die een cursus volgden in Amersfoort, een vader die zijn zoontje naar voetbal bracht. Maar ook in de Audi van een man die voor zaken naar Hamburg moest. Mijn meest memorabele lift is er eentje met een Turks-Duitse man die met zijn zoontje naar de voetbalwedstrijd Duitsland-Turkije ging in Berlijn - heel toevallig was dit precies waar we heen moesten. Wat een geweldige leuke mensen waren dat!

 

3. Cultuur snuiven

Een andere leuke bijkomstigheid van een liftwedstrijd is de stad waar de race je naartoe brengt. In de meeste gevallen breng je de nacht door in de stad waar je heen reist, en is er voldoende tijd om cultuur te snuiven. Duik het nachtleven in van een onbekende stad en verken overdag de straten en terrasjes als een echte toerist. Met zo’n liftwedstrijd ontdek je plaatsen die je anders misschien nooit bezocht zou hebben!


4. Wedstrijd-vibe

Je zou bijna vergeten waar zo’n liftwedstrijd uiteindelijk om draait: zo snel mogelijk liftend naar je eindbestemming! Voor wie de serie Peking Express kent van vroeger - de serie begint dit jaar overigens opnieuw - al die emoties die je daar zag zijn geen gescript acteerwerk. Dat gevoel wanneer je al een half uur op een verlaten tankstation staat en er plotseling een auto stopt die je weer een stukje mee wil nemen is simpelweg euforisch. Het moment dat je op de snelweg een tankstation passeert waar je twee andere koppels hopeloos ziet rondslenteren, is net zo geweldig. Tot slot heb je de hele dag geen idee waar je ligt in het veld, waardoor je de hele dag ook nog eens bloedfanatiek met je opgestoken duim in de weer bent.