Je zei wat ze wilden horen

Geef je overduidelijk antwoorden waar het bedrijf (volgens jou) op zit te wachten, dan kan dat een reden zijn om jou niet uit te nodigen voor een volgend gesprek. Alleen maar ‘wenselijke’ antwoorden komen niet oprecht over. Een belangrijk doel van het gesprek dat het bedrijf jou leert kennen. Geef je eerlijke mening en laat zien hoe jij in bepaalde situaties staat.

 

Je kwam niet enthousiast over

In jouw hoofd kan het lijken dat je je enthousiasme enorm aan het overdrijven bent, terwijl het voor een gesprekspartner voelt alsof je er niet echt zin in hebt. Dit is een lastig punt, want het kan aan je persoonlijkheid liggen – toch is zo’n eerste indruk wel essentieel. Weten dat je zo kunt overkomen is stap één. Daarom kan het geen kwaad om een gesprek eens te oefenen met een vriend en om tips te vragen.

 

Er was geen klik

Het werk lijkt je leuk, het bedrijf lijkt je leuk en de gesprekspartners waren heel vriendelijk… Maar uiteindelijk gaat het er wel om dat de hr-manager jou leuk vindt en je voelde geen klik. Het gesprek liep niet lekker of er ontstonden wat misverstanden; een klik kun je niet helemaal forceren. Wel zijn er wat trucjes om het gemakkelijker te laten lopen. Spiegel subtiel iemands houding, maak van het gesprek echt een gesprek (stel zelf ook vragen) in plaats van eenrichtingsverkeer en beantwoord de vragen op een zelfde manier als je gesprekspartner (bijvoorbeeld door veel cijfers te gebruiken of juist veel voorbeelden).

 

Je gebruikte geen voorbeelden

Je kunt natuurlijk zeggen dat je heel goed bent in bepaalde onderdelen van de functie, maar hoe geloofwaardig is dat als je in dat gesprek zit om te worden aangenomen voor de baan? Zorg dat je het kunt aantonen. Wat heb je bereikt in het verleden? Zo zou je goed kunnen zijn in koude acquisitie omdat je veel promotiewerk hebt gedaan. Ben je organisatorisch heel sterk? Vertel dan hoe je naast je studie voorzitter was van je studievereniging, je daarnaast nog sportte en een bijbaan had – zonder organisatorische kwaliteiten was je hier nooit zo soepel doorheen gegaan.

 

Bron: USA Today
Beeld: Tookapic