Ervaring

Je leert enorm veel bij je bijbaan. Oók als je gewoon achter de kassa van de Appie zit. Sommige van die skills kun je zeker goed gebruiken in je professionele carrière.

Netwerk

Je leert mensen kennen. Behalve dat dat voor nu heel leuk en gezellig is, kun je daar in de toekomst veel aan hebben. Een netwerk komt altijd goed van pas; of het nu mensen uit jouw (toekomstige) vakgebied zijn of juist veel mensen uit verschillende richtingen. 

Geld

In eerste instantie vaak de nummer 1 reden waarom je een baan neemt: je bankrekening is leeg. Als je je studie zelf moet betalen en je geen aanvullende beurs krijgt, dan is werken haast noodzakelijk. Maar het is altijd lekker om wat extra geld te hebben, om uit eten te gaan, leuke dingen te doen of om op vakantie te gaan.

En ja: een lening bij DUO klinkt misschien aantrekkelijk, maar dat geld zul je echt terug moeten betalen. Kun je maar beter die lening zo laag mogelijk houden door te werken.

Uitkering

Dit is iets waar je nu misschien nog niet mee bezig bent, maar als je afgestudeerd bent, en je hebt geen baan, dan moet je toch ergens geld vandaan halen. Je hebt pas recht op een WW-uitkering als je van de afgelopen 36 weken minimaal 26 weken gewerkt hebt. En dan telt een bijbaantje ook mee, want je moet minimaal 5 uur per week gewerkt hebben. En hoe langer jij een bijbaan hebt gehad, hoe langer je een WW-uitkering krijgt (voor elk jaar een maand extra).